Het Zakelijke Hart

MVO Sparring partner

Wil je resultaten behalen die óók goed zijn voor onze prachtige planeet?

Wil je aan de slag met verduurzamen en zoek je handvatten? Zoek je quick wins om op korte termijn een verschil te maken? Wil je niet langer praten, maar echt aan de slag?

Ken je ecosysteem en onderneem neutraal of eco-positief.

Ben je je bewust van de kracht én de fragiliteit van ons gezamenlijke ecosysteem? Van de verwevenheid van jouw stappen en het welzijn van onze gezamenlijke leefomgeving?

Voor wie?

ZZP’ers die graag met mij werken zijn vaak kostwinner, multi-talented, hoogsensitief en willen positief bijdragen aan onze planeet. Ook (her)starters voelen zich thuis bij mij.

MKB’ers & hun teams die graag met mij werken zijn vaak gedreven, willen een volhoudbare verandering bewerkstelligen en zoeken mens-, proces-, resultaat- en ecogericht support.

Wat levert het op?

De wereld heeft behoefte aan ondernemers die stappen zetten en de daad bij het woord voegen als het gaat om duurzaam en volhoudbaar ondernemen. Met mij werken levert helderheid op mogelijke stappen op. 

Wat betekent dit voor jou? Je weet wat mogelijk is, kunt zelf bepalen met welke Quick Wins je gaat beginnen, welke koers je gaat varen en hoe je dit kunt uitdragen richting jouw klanten. Heb je een team dan help ik je zodat je team pro-actief meewerkt. 

Earth provides enough to satisfy every man's needs, but not every man's greed.

Mahatma Gandhi

Zelfstandig professional

Werk je vanuit huis of beschik je over een externe kantoorruimte? Voorbeeld vraagstukken waarvoor je bij mij terecht kunt:

 • Weet je niet waar je moet beginnen en zoek je overzicht van wat mogelijk is?
 • Wil je maatregelen nemen die niet meteen bakken met geld kosten?
 • Verzucht je wel eens “wat maakt het nog uit wat ik doe”? 
 • Huur je ruimte en weet je niet hoe je daar het verschil kunt maken?
 • Al van alles gedaan en wil je de puntjes op de ‘i’ zetten?
 • Heb je geen hulp nodig, maar wel baat bij een handige checklijst? 
Tip: kijk eens bij vereniging Happy Planet Professionals voor maatschappelijk bewuste zelfstandige professionals. Als oud-bestuurslid kan ik je deze club van harte aanbevelen. Wie weet vind je het leuk om mee te doen. HPP staat voor een minimale footprint en maximale positieve impact. De jaarlijkse review op basis van de SDG17 doelen levert een certificaat op waarmee je je kunt onderscheiden in de markt. 

Keertje sparren?

What is the use of a house if you haven't got a tolerable planet to put it on?

Henry David Thoreau

MKB'er en team

Ben je eigenaar van je pand of huur je jouw bedrijfsruimte? Voorbeeld vraagstukken waarvoor je bij mij terecht kunt:

 • Zoek je inspiratie en helderheid over waarmee je aan de slag kunt? Van je primaire en secundaire processen tot je pand, inkoop, mobiliteit etc.?
 • Wil je in gesprek met je verhuurder en vooraf sparren over mogelijkheden?
 • Wil je duurzaam denken en handelen borgen in je organisatie? 
 • Wil je MVO meenemen in een aanstaand verandertraject?
 • Kun je inspiratie en onafhankelijke steun gebruiken?
 • Op zoek naar quick wins om op korte termijn verschil te maken?

Tip: bereken de impact op je jaarrekening van de nu nog niet verplichte CO2 heffing in relatie tot je footprint. Ten eerste moet je dan in kaart brengen wat jouw footprint is, ten tweede weet je waar de grootste winst te behalen valt en ten derde ben je dan voorbereid mocht een heffing geïntroduceerd worden. Lees hier meer over de introductie van de heffing voor de industrie in 2021.

Vrijblijvend praten?

The more clearly we can focus our attention on the wonders and realities of the universe about us, the less taste we shall have for destruction

Rachel Carlson

Aanpak

Ik werk graag pragmatisch. Het draait om de derde win uit win-win-win ondernemen: goed voor jou, je bedrijf en ons gezamenlijke ecosysteem

Het gaat over ondernemen met een neutrale en waar mogelijk positieve impact. Dit vraagt per situatie een uniek plan van aanpak.

Samen zoeken we naar laaghangend fruit: stappen die met minimale inspanning maximaal resultaat opleveren. We kijken hierbij naar wat realistisch is binnen jouw organisatie, budget en tijdlijnen. 

Ik zeg altijd “elke stapt telt“. Mijn ervaring is dat als je eenmaal een stap gezet hebt en de eerste resultaten terugziet, dit stimulerend werkt en aanzet om verder te kijken.

Verder kijken betekent de derde ‘win’ integreren in het DNA van je bedrijf: van je visie, processen, bedrijfsvoering en gedrag tot in de afspraken met stakeholders in je keten. Samen bepalen we nu de inhoud van je programma en welke deelprojecten nodig zijn voor blijvende lange termijn resultaten. Lees hier wat mijn eigen ervaringen zijn.

Al mijn werk kan in het Nederlands of Engels

In samenwerking met Hilde Kokshoorn heb ik in 2019 een infographics laten maken voor lokale Baarnse ondernemers. De informatie is universeel en kan door iedereen gebruikt worden.