Het Zakelijke Hart

Over

Madeleine Boerma

Madeleine Boerma

Programmamanager, coach, facilitator

Voor ZZP’ers, leiders & teams en de energietransitie

Breed geïnteresseerd en opgeleid, leg snel verbindingen, houd van overzicht creëren en combineer dat met inzicht in wat er speelt tussen mensen.

Ik houd van 

 • hard én hart werken: focus op menselijke behoeften enerzijds en professionele resultaten anderzijds
 • vertragen om te versnellen: zodat we horen wat gezegd wil worden en daardoor beter weten wat echt nodig is
 • vertrouwen en verbinden: om samen te kunnen werken
 • volhoudbare resultaten: goed voor jou, mij en voor ons gezamenlijke eco-systeem

“Last” van een hardnekkige bushcraft-kick, een liefde voor mijn hond & duurzaamheid, zzp’er sinds 2001 en auteur van twee boeken.

Mijn expertise?

 • Een-op-een coaching
 • Procesmanagement, projectmanagement en programmamanagement (ook internationaal)
 • Systemisch werken met persoonlijke en professionele vraagstukken
 • Teamcoaching en -begeleiding
 • Dialoogbegeleiding
 • Intern & extern stakeholdermanagement & communicatie
 • Focus op praktische, uitvoerbare en gedragen eindresultaten
 • Helderheid scheppen in visionaire chaos
 • Internationale samenwerking
 • Inspireren en stimuleren van duurzaam ondernemen en de energietransitie

Partners

Op het gebied van team- en leiderschapsvraagstukken werk ik graag samen met psychologe Arienne Klijn van Lead4Real

Als het gaat om het faciliteren van dialogen op het gebied van  duurzaamheid werk ik graag samen met Marcel Collignon van Sustainable Change.

Hartegroet, Madeleine

Click here for English

Vuur aanblazen na aanmaken met vuurboog

Madeleine heeft een sterk intuïtieve, aanvoelende en mensgerichte kant en een minstens zo sterke zakelijk, doelgerichte, initiatief-nemende en sturende kant. Ze is creatief, leergierig en heeft veel energie. Ze combineert mensgericht en intuïtief zijn, met doelgericht en daadkrachtig zijn.

Persoonlijk

Lichting 1966 en afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in de Engelse taal- & letterkunde op gedichten van Emily Dickinson. Zij schreef o.a. over een ziel die leeft in ons lichaam. Wat nu als dat huis sterft en de ziel voortleeft? Mijn leven lang ben ik al geïnteresseerd in de vragen ‘wie ben ik’ en ‘wie zijn wij?’

Door tientallen verhuizingen, 5,5 lagere school en 2 middelbare scholen ontwikkelde ik de flexibiliteit om me in allerlei omstandigheden staande te houden. Nieuwsgierigheid, een internationale carrière en een wereldreis van 2,5 jaar in Azië en het Midden-Oosten verbreedden mijn perspectief op de wereld.

Ik leerde dat dicht bij mezelf zijn en blijven de enige constante is om goed te vertoeven in een continue veranderde wereld. 

Opleiding

Breed pallet aan scholing van Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP), TopCoach coachopleiding, systemisch werken via Phoenix en Academie voor Psychodynamica, tot werken met de Talking Stick, in Deep Democracy en als coach en adviseur in het Schildenmodel van de Innerlijke Familie. In deze laatste methode heb ik jaarlijks bijscholing.

Ervaring

Door de jaren heen werkzaam als coach voor ZZP’ers die kostwinner zijn. En die meestal ook HSP en multi-talented zijn. Ook geef ik gratis masterclasses en workshops over je relatie met geld, belangrijk voor kostwinners.

Ik leerde begrijpen dat alles begint met luisteren: naar jezelf en het veld van mensen en systemen waarin we met elkaar samenwerken.

Persoonlijk

Of het nou op het hockeyveld was of 350+ pannenkoeken bakken als eindexamenstunt, zolang ik me kan heugen trek ik van nature naar rollen waarin ik plezier beleef aan het samen resultaten bereiken.

Na mijn studie zou het vak van leraar een logische keuze zijn geweest. Het lot bepaalde anders en ik kwam in de wondere wereld van proces-, project- en uiteindelijk programmamanagement terecht.

Mijn natuurlijke fascinatie met het fenomeen ‘mens’ maakt dat ik een  bovengemiddelde interesse heb in het verschil tussen management en leiderschap: dingen goed doen versus de juiste dingen doen.

Opleiding

Nog opgeleid in de degelijke AT&T Process Quality Management & Improvement (PQMI) methodologie in de jaren ’90 en ISO 9001 en via Kepner Tregoe Project management naar Managing Successful Programmes (MSP). Ook Agile Scrum training gevolgd (nog ff tijd vinden om examen te doen).

PS – ik heb ooit na lang speurwerk in Amerika de rechten verkregen om deze AT&T PQMI Methodologie op de Nederlandse markt te zetten: in 7 stappen simpel, pragmatisch en degelijk procesmanagement implementeren. Wie weet doe ik dat nog eens.

Ervaring

Klik hier voor mijn LinkedIn profiel.

Ruim 30+ jaar ervaring als proces-, project-, team- en programmamanager, ook ruimschoots internationaal en intercultureel. Zowel intuïtief, aanvoelend en mensgericht als zakelijk, doelgericht, initiatief-nemend en sturend.

In binnen- en buitenland met multidisciplinaire teams van 1-40+ in organisaties van 50 tot 20.000 mensen. 

Paar kernwoorden:

 • Right first time & within budget
 • ERP, IT Service management implementaties
 • Sales, billing, ICT, change management processen
 • Verhuizing 80+ mensen met technische infrastructuur
 • Energietransitie vraagstukken
 • Medewerkerstevredenheid onderzoeken d.m.v. interviews
 • Informeren, trainen en meenemen van mensen tijdens trajecten
 • Communiceren en oprecht geïnteresseerd zijn

Faciliteren energietransitie

Tot slot een inkijkje in mijn activiteiten op het gebied van duurzaamheid.

Op persoonlijk vlak begon alles met de koop van mijn eerste huis in 2010. De verbouwing luidde het begin in van een reis op weg naar duurzamer leven die nooit meer zal stoppen.

Op 14 januari 2014 ondertekende ik samen met drie anderen de oprichtingsakte van de lokale energiecoöperatie EnergiekBaarn. Vanaf dat moment ben ik actief in de energietransitie in verschillende hoedanigheden. 

In 2017 was ik kartrekker van het lokale Baarnse Klimaat Akkoord dat door de energiecoöperatie en inwoners, de Wethouder Duurzaamheid namens de Gemeente Baarn, ruim 100+ ondernemers en alle politieke partijen is ondertekend

Ik leerde dat het altijd individuele mensen zijn die met hun bevlogen, geïnspireerde en persoonlijke keuzes het verschil maken. 

In 2018 mocht ik met een wildcard de Masterclass Versnelling Energietransitie bij onderzoeksbureau Drift volgen. En in 2021-2022 de training coöperatief Projectleider zon & wind van Energie van Utrecht

Eind 2018 startte ik POB Duurzaam i.s.m. lokale ondernemers. Ruim 80+ ondernemers gesproken, geïnterviewd, onderstaande infographics ontwikkeld voor Baarnse bedrijven om te verduurzamen, en ze aangespoord om in beweging te komen op besparen en opwekken. Eind 2020 heb ik het stokje overgedragen.

De afgelopen jaren was ik gespreksleider en facilitator van dialogen over verschillende onderwerpen in de energietransitie en vanaf begin 2024 ben ik actief als project- en programmamanager in de energietransitie.

Eind 2018 switchte ik van MVO Nederland naar Happy Planet Professionals. HPP is een beweging van maatschappelijk bewuste zelfstandige professionals die willen bijdragen aan een betere wereld.

Ik ben nog steeds lid en kan het elke ZZP’er aanraden!

Kwaliteiten & kernwoorden:

Enthousiasmeren, in beweging brengen, informeren, walk your talk, op de hoogte zijn van (lokale) wetgeving en initiatieven, sparren over te nemen maatregelen, marktbewegingen bijhouden, tips & suggesties voor energie besparen, energie opwekken, slimme achter-de-meter oplossingen, afval vermindering, faciliteren dialoog etc. 

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma