Het Zakelijke Hart

Interviews

Ter inspiratie: diverse gepubliceerde interviews met duurzame ondernemers, van eenpitters tot een bedrijfsverzamelgebouw. 

Interviews met duurzame ondernemers

1. Samenwerken met pandeigenaar loont de moeite

Herken jij dit? Je bent ondernemer, wil je pand verduurzamen maar het is niet van jou. Je bent huurder. Als je maatregelen neemt spek je in feite de kas van je pandeigenaar. (01/2019)

Lees hier hoe Schneider Electric uit Baarn samen met hun pandeigenaar ging samenwerken en een win-win situatie creërden: samen met de pandeigenaar hebben ze fiks geïnvesteerd in het pand, maar ze hebben ook voor 10 jaar bijgetekend als huurder. Een win-win voor iedereen. Want de pandeigenaar liep ook risico’s: dat je geen goede huurder meer krijgt als je pand niet duurzaam is. 

2. Binnen 14 maanden een A-label voor zijn pand

Business Center Gooi in Baarn lukte dat. En soms blijkt een investering van 100 euro genoeg voor een forse jaarlijkse energiebesparing. (02/2019)

Lees hier hoe eigenar Hans Mackaay met die 100 euro maar liefst 101.640 kWh per jaar op de luchtbehandeling wist te besparen. 

En hoe hij binnen 14 maanden een pand uit 1990 met 5.000 m2 verhuurbaar oppervlak tot een A-label wist te renoveren.

Zijn advies: gewoon beginnen. Het is minder ingewikkeld dan je denkt.

3. Kaaswinkel heeft geen airco meer nodig!

Na de verbouwing bij Kaasboer Alexanderhoeve hoeft de airco bijna niet meer aan! Voormalige eigenaren Peter & Liana Kievit vertellen. (03/2019)

Lees hier hoe zij de temperatuur met gemak rond de 16-17 graden wisten te brengen. En hoe de winkel van soms te (!) koud naar deze ideale temperatuur ging – zonder de kosten van de airco!”

Ze gingen ook werken met een kleinere koeling. Ja, een kleinere (!) koeling. En dat terwijl je als ondernemer toch meer wilt verkopen? 

4. ZP'er Adriaan Voeten is 16 jaar als hij voor het eerst stroom opwekt

Adriaan Voeten’s vader overleed toen hij nog jong was. Bij de geboorte van zijn dochter besloot hij met 55 jaar te willen stoppen met werken. (04/2019)

Lees hier hoe vroeg stoppen met werken voor hem in eerste instantie de belangrijkste reden was om maatregelen te nemen. 

Samen met zijn broer heeft hij ondertussen ook een heus voedselbos gerealiseerd. 

En hij startte het project Meten is Weten waarmee hij anderen inspireert een steentje bij te dragen.

5. Wat als duurzaam ondernemen in je DNA zit?

Voor goudsmid Charlotte Vogel van The GoldXperience in Baarn is duurzaam leven en ondernemen hetzelfde. Ze weet niet beter. (05/2019)

Lees hier hoe zij lachend vertelt dat als ze echt duurzaam had willen zijn, ze geen goudsmid had moeten worden.

Haar juwelendoosjes zijn inmiddels van biologisch afbreekbaar kunststof. Daar moest ze wel even naar zoeken, want ze wilde een zwart en chique doosje, passend bij de funky uitstraling van haar sieraden.

6. Sportcentrum met oog voor milieu én portemonnee

Hoe het bijna misging bij bij een zwemwedstrijd Sportcentrum De Trits omdat de warmteterugwinning té goed werkte. (06/2019)

Lees hier hoe Stichting Sportcentrum De Trits geen winstoogmerk heeft en zo economisch mogelijk met haar  publieksgelden wil omgaan. Dat lukt ze aardig! 

Ze hebben hun pand verduurzaamd wat niet eenvoudig was als zwembad-sportschool. 

De filosofie: “je geld op de bank laten staan heeft weinig zin, investeren in duurzame maatregelen wel,” aldus directeur Martin Dijkman. 

7. Baarns familiebedrijf wil klimaatneutraal zijn

Het tweedegeneratie Baarnse familiebedrijf Inproba wil hun hele keten van grondstof tot eindproduct verduurzamen. (07/2020)

Lees hier hoe Inproba al een 100% biologische lijn heeft, samenwerkt met MVO Nederland en de Ministeries van LNV, EKZ en BuZa.

Iedereen wil weten hoe zij hun duurzame ambities vertalen naar de praktijk als productbedrijf. Inproba fungeert als voorbeeld voor het MKB en familiebedrijven. 

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma