Het Zakelijke Hart

Creativiteit heeft baat bij begrenzing

Leestijd: 3 minuten

Creativiteit heeft baat bij begrenzing. Die John Cleese toch.

Hij heeft ongelofeloos gelijk. Ik ervaar het zelf. Lees mee.

Ik bespaar direct tijd

Minder dan één derde van de tijd.

Het schrijven van deze blog kost me 75 minuten in plaats van de gebruikelijke 480 en ik heb 500 woorden minder nodig.

30 minuten voorbereiden.

12 minuten schrijven.

30-40 minuten opmaken in WordPress

En dat allemaal door het begrenzen van mijn creativiteit

Vette tijdwinst.

Fijn!

Minder frustratie.

S.U.P.E.R.

Ben jij wel eens gefrustreerd als je creatief wil zijn?

Nou, ik wel.

Normaliter ben ik een hele dag bezig met een blog. Die dag bestaat dan vooral uit piekeren, googlen, nadenken, rondhuppelen, deleten, opnieuw beginnen, fronzen, blij kijken, opgelucht, volle prullenbakken en meer.

Frustratie alom. 

Ik heb een net-nieuw-aangeleerde-schrijf-methode toegepast op het maken van een script voor een videoclip en twee enquêtes. Een manier met duidelijke grenzen. Een blog op deze wijze schrijven leek volstrekt onmogelijk na eerdere ervaringen. Dat is het echter niet.

Deze blog heb ik in 12 minuten geschreven. Bijkomend voordeel is dat mijn blog nu ook niet meer je scherm afloopt door het te hoge aantal woorden. 600 is zo’n beetje de grens zeggen ze. Bij meer dan 600 woorden haakt je lezer makkelijker af.

Bekentenis: 1200 was mijn norm

In 4 maal 3 minuten schrijf ik deze blog van minder dan 700 woorden.

Oordeel zelf wat je ervan vindt.

Over welke begrenzing gaat het dan? 

John Cleese, koning van de Britse humor geeft in 2008 een college over creativiteit.

Hij deelt de twee meest belangrijke grenzen waar creativiteit wel bij vaart. Ik heb het inmiddels proefondervindelijk ervaren want de manier waarop ik heb leren schrijven is precies zo opgebouwd.

Ik kan het alleen maar beamen.

Hij heeft ongelofeloos gelijk.

  1. De Grens van Ruimte
  2. De Grens van Tijd

De Grens van Ruimte

De grens van ruimte betekent dat je zorgt dat je totaal ongestoord kunt werken.

Zonder enige interruptie van buitenaf.

De Grens van Tijd

De grens van tijd betekent dat je vooraf afbakent hoe lang je creatief gaat zijn.

En daar houd je je aan. Geen seconde meer of minder.

Voor het schrijven van deze blog zet ik mijn timer op 3 minuten voor elk van de vier stukken die ik wil schrijven. Ik kan niet gestoord worden, mijn telefoons zijn uit, mijn laptop met bliepjes in Verweggistan en mijn kat op de bank.

Wie van je innerlijke familie heb je hierbij nodig? 

Meisjes voelen zich veilig als man-lief voor begrenzing zorgt. Dan kunnen ze er goed tegen dat jongetjes voluit spelen, rumour maken en ravotten. In het geval van schrijven, dat ze de inkt vrijuit laten stromen. Jongetjes gaan over je vonken van inspiratie, ideeën en spelen. Zij zijn de Wickie de Viking in ons.

Het proces van begrenzen betekent discipline betrachten. Dat zorgt onze innerlijke man voor. Of de plek waar je gaat schrijven goed voelt is het terrein van je meisje. En schrijven zonder gene, gewoon durven en doen, dat is ons innerlijke jongetje.

Speelt onze innerlijke vrouw geen rol in dit proces? Jawel hoor. In zoverre dat je haar kunt inzetten om te bepalen of het onderwerp en doel waarvoor je schrijft past binnen jouw onderneming, jou een gevoel van zingeving geeft en of het goed gaat met iedereen. Zij houdt het grotere geheel in de gaten.

Let op.

De derde ‘Grens’

Herhalen en oefenen is een derde factor die van groot belang is.

Voor mij nu even de derde ‘grens’.

Oefening baart kunst is niet voor niets een gezegde.

Het is waar.

Luister hier naar een fascinerend fragment waarin Ira Glass het belang van oefenen uitlegt.

Hoe kun je oefenen?

Begin elke dag met 5 minuten speedwriting op een stille plek.

Ik deed het 31 dagen achter elkaar als oefening voor mijn eerste boek.

Selecteer drie woorden uit de krant, zet een timer aan en schrijf een verhaal in 5 minuten. Geen seconde langer of korter. Doe het elke dag en je brein went aan de tijd waarin je lekker creatief mag zijn. Ik leerde ook steeds sneller schrijven. Door lukraak woorden te kiezen uit de krant oefen je met schrijven over verschillende onderwerpen. De snelheid van schrijven maakt dat je minder nadenkt waardoor wat je schrijft minder bedacht is.

Creativiteit heeft inderdaad baat bij begrenzing.

Die John Cleese toch.

Wat heb jij nodig om jouw creativiteit te laten stromen?

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma