Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie.
Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja, dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in Covey’s wereldberoemde model.
Een cirkel die dé sleutel tot volhoudbaar leiderschap is.
En ik weet ook dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen.
I know.
Maar ik meen het!
De ontbrekende schakel in Covey’s wereldberoemde model
Want ik vind echt dat er een derde cirkel bij moet in Covey’s model.
In zijn beroemde boek The 7 Habits of highly effective people beschrijft Covey die twee cirkels. De binnenring is de cirkel van invloed (influence) en de buitenring noemt hij de cirkel van betrokkenheid (concern).
Ik durf te stellen dat er nóg een cirkel nodig is.
Die derde cirkel is voor mij de sleutel tot volhoudbaar leiderschap. En daarom noem ik die derde cirkel de ontbrekende schakel in Covey’s model en de cirkel van regie!
De cirkel van regie, deel 1
Citaat hierover uit mijn boek:
Je hebt de meeste invloed op jezelf, op je mindset, je eigen emoties en op je keuze om wel of niet vanuit het hart van je onderneming te ondernemen.
Covey beschrijft in Seven Habits of Highly Effective People de circle of influence (cirkel van invloed). Deze cirkel staat voor jouw interactie met de buitenwereld gebaseerd op wat je ervaart en hoe je reageert; hier heb je controle over, want dit betreft jezelf.
De tweede cirkel die hij beschrijft is de circle of concern (cirkel van betrokkenheid). Dit betreft het gebied waar je je misschien zorgen over kunt maken maar waar je weinig of geen invloed op hebt; denk aan je opvoeders, de markt, je klanten, je concurrenten en het grotere wereldtoneel.
Covey laat zien dat highly effective people zo effectief zijn omdat ze zich focussen op het gebied waar ze controle over hebben: de cirkel van invloed.
Ik voeg een derde cirkel toe: de cirkel van regie. In deze cirkel gaat het over de regie over je innerlijke familie. Ik plaats deze cirkel in de cirkel van invloed, omdat je innerlijke familie het startpunt is van jouw ervaringen, gedachten en gevoelens en daarmee in essentie je interactie met de buitenwereld in de cirkel van invloed bepaalt.
Uit Het zakelijke hart – ondernemen van binnenuit (vet wat ik hier wil benadrukken)
Wat, wie? Een Innerlijke Familie?
Ja.
Als mens beschikken we over een breed scala aan verschillende kwaliteiten, zowel positieve als schaduwkanten.
In het Schildenmodel van de Innerlijke familie zijn deze geclusterd rondom een kleiner aantal archetypen, namelijk vier. Hiermee krijg je als het ware de beschikking over een viertal acteurs. Elk afzonderlijk familielid kun je zien als een acteur die een bepaald deel van jouw kwaliteiten vertegenwoordigt. En die je vervolgens kunt regisseren.
Jezelf kunnen regisseren is best handig als het leven je uitdaagt – zoals toen ik uitviel tegen een vallend Tupperware bakje.
Herken je dit?
Dat je in de verschillende rollen in jouw leven, verschillende aspecten van jezelf inzet en laat zien? Denk hierbij aan rollen zoals ondernemer, ouder, kind, partner, vriend/in of opdrachtgever/nemer. Vervolgens kun je dit rijtje aanvullen met alles wat je voelt, denkt, ervaart en doet in die diverse settings.
Jouw levenspartner kent vast andere kwaliteiten van jou dan die nieuwe potentiële opdrachtgever. Toch?
Al onze kwaliteiten (en schaduwkanten) tezamen geven ons een hoge mate van manoeuvreerruimte qua doen en laten.
Grondlegger en psychologe Arienne Klijn heeft met het gedachtegoed van de innerlijke familie een model vrijgegeven dat zorgt voor een grote innerlijke manoeuvreerruimte op het moment dat je in staat bent als regisseur te werken met je vier innerlijke acteurs.
Uit Het zakelijke hart – ondernemen van binnenuit
Wie zijn die vier innerlijke familieleden?
In deze blog Hoeveel Innerlijke Familieleden heb jij? En een drijfverentest! stelde ik ze al eens een voor een voor.
Samengevat gaat het om deze vier innerlijke familieleden ook wel de vier intelligenties genoemd. Er is ook een regisseur die je je vijfde intelligentie kunt noemen en die je inzet om jouw innerlijke acteurs te regisseren.
- Je innerlijke meisje staat voor je emotionele en sociale intelligentie.
- Je innerlijke jongetje gaat over je creatieve, innovatieve en inspiratieve intelligentie.
- Je innerlijke man is het archetype van je mentale, intellectuele en cognitieve intelligentie.
- Je innerlijke vrouw staat voor je fysieke en intuïtieve intelligentie.
- De regisseur gaat over over je vermogen tot luisteren naar de verschillende kwaliteiten in jou. Je regisseur kan uit die grote verscheidenheid aan kwaliteiten destilleren wat belangrijk is voor een bepaalde situatie. Denk hierbij aan het hoe jij je presenteert in woord en gebaar en wat de buitenwereld (in de cirkel van invloed…) van jou ziet.
De cirkel van regie, deel 2
In deze derde cirkel bevind je je middenin het complexe en rijke proces dat plaatsvindt in jouw binnenste.
Je kunt nu jezelf onderzoeken vóórdat je in contact treedt met de buitenwereld. Want dat gebeurt pas in de cirkel van invloed wanneer je de interactie aangaat met personen en situaties.
Jij bepaalt in welke situatie je welke acteur je op welke manier voorop zet. Of welke combinatie van acteurs want dat kan ook. Wat de buitenwereld waarneemt hangt van jouw regie af.Het schildenmodel van de Innerlijke familie is hiermee ook genderneutraal in de zin dat ieder mens deze vier acteurs tot zijn of haar of hen beschikking heeft. Het maakt niet uit hoe jij je identificeert, deze archetypische kwaliteiten zitten in ons omdat we mens zijn.
Het komt ook doordat er een groot verschil is tussen stereotyperingen en archetypen zoals in het geval van de Innerlijke Familie.
Het verschil tussen een archetype als universeel oermodel en een stereotype als vaststaand en vooringenomen beeld, staat hieronder en je kunt verder lezen op Wikipedia via de links.
Archetype:
Quote: "Een archetype (Grieks: αρχη, begin, bron) is een geïdealiseerd oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten. Personificaties, objecten of concepten uit de culturele traditie, (drama, de literatuur, de mythologie, religie) of zelfs de geschiedenis (helden) kunnen dienen als archetype."
Klik hier voor meer info over archetype
Stereotype:
Quote: "Een stereotype is een vaststaand beeld van bijvoorbeeld een groep mensen dat niet (volledig) overeenkomt met de werkelijkheid, of een deel van de werkelijkheid buiten proportie vergroot. Dit vormt dan een vooroordeel, een vooringenomen gedachtegang en kan leiden tot discriminerende denkbeelden en gedragingen. Voorbeeld van een vooringenomen uitspraak: "Alle ... zijn zo."
Klik hier voor meer info over stereotype
Een paar voorbeelden van combinaties van positieve kwaliteiten die we tegelijkertijd kunnen inzetten:
- empatisch en daadkrachtig tegelijkertijd = innerlijke vrouw + man
- wijs en vol aandacht en betrokkenheid = innerlijke vrouw + meisje
- wild feesten met veilige groep vrienden = innerlijke jongetje + meisje
- daadkrachtig en creatief onderhandelen = innerlijke man + jongetje
Je innerlijke dialoog, de onderlinge samenwerking tussen deze vier en je bewustzijn en regie hierop bepalen de kwaliteit van je uiterlijke dialoog.
De innerlijke interactie tussen jouw vier innerlijke familieleden + hoe goed jouw regisseur kan regisseren = wat jouw omgeving ziet en waar zij op reageren.
Wat jij in jullie (!) cirkel van invloed laat zien van jezelf, komt voort uit wat er gebeurt in jouw (!) cirkel van regie!
Inclusief alle bewuste en onbewuste beslissingen die je daar neemt.
Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie
Covey legt weliswaar uit dat jij het bent die invloed heeft op hoe JIJ de interactie aangaat met de buitenwereld. Vanuit het perspectief dat jij wél controle hebt over jezelf. Maar hij gaat niet specifiek en dieper in op wat er IN jou gebeurt.
Terwijl nu juist die innerlijke dialoog hetgeen is wat bepaalt of je volhoudbaar leiderschap kunt betrachten.
En ps. dit geldt natuurlijk ook voor mij.
Jouw én mijn innerlijke dialoog ligt aan de basis van alles wat jij en ik samen willen en kunnen doen. In mijn werk als coach en programmamanager, in jouw zakelijke netwerk, je bedrijf met je business partners, in ons contact, op reis, tijdens het sporten, in de politiek en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Waarom is de cirkel van regie belangrijk?
Onze innerlijke dialoog is niet alleen indrukwekkend complex en intrigerend, mooi en fascinerend, maar ook buitengewoon waardevol en informatieverstrekkend!
Keer op keer merk ik dat het ertoe doet om je innerlijke dialoog te observeren.
Het maakt hierbij niet uit of het vraagstuk dat voorligt professioneel of zakelijk van aard is, simpel of complex.
Als je steeds opnieuw terugkeert naar de cirkel van regie ga je op den duur soepeler bewegen in de cirkel van invloed. Je begrijpt jezelf beter en dus hoe jij situaties in de cirkel van invloed beïnvloedt. Steeds vaker maak je bewuste keuzes over wat voor gedrag, welke woorden en welke emoties jij in je communicatie laat zien.
Vanuit een hoge mate van manoeuvreerruimte in jezelf, creëer je als het ware de bedding voor anderen om je heen om te zien wie zij zijn.
Tel daarbij op dat alleen JIJ weet wat er in jouw binnenring gebeurt.
Niemand heeft weet van jouw innerlijke dialoog.
We zijn geen mindreaders.Alhoewel dat wel dichterbij lijkt te komen. Dat we met hulp van AI, artificial intelligence of kunstmatige intelligentie gedachtes en beelden uit iemand's hoofd kunnen reproduceren.
Vooralsnog vind ik dat een spooky effect van hoe hard het momenteel met AI gaat. Daar schreef ik in ieder geval deze blog over: AI: een revolutie – ben jij er klaar voor?
Hoe meer verantwoordelijkheid jij neemt over jouw cirkel van regie, hoe fijner samenwerken in de cirkel van invloed wordt.
Hoe je meer manoeuvreerruimte in jezelf kunt creëren?
Paar voorbeelden.
- Neem de tijd om de gevoeligheden van jouw innerlijke meisje te ontdekken.
- Leer werken met het intuïtieve weten van je innerlijke vrouw, van je lichaam.
- Onderzoek hoe jouw creativiteit het beste kan stromen.
- Bepaal wat jij nodig hebt voor daadkracht aan de slag gaan.
Volhoudbaar leiderschap
Senang zijn met jezelf in de cirkel van regie betekent dat je kunt spelen met de schilden van je innerlijke familie.
Als je dat kunt, laat je zien dat je diepgaand verbonden bent met wie JIJ bent met alles wat er bij jou hoort. Nu kun je in elke willekeurige situatie handelen op een manier die volhoudbaar is.
Dit is een echte win-win-win want goed voor jou, de ander én ons gezamenlijke ecosysteem. En voor mij is dit de crux van volhoudbaar leiderschap.
Daarom noem ik deze derde cirkel dé sleutel tot volhoudbaar leiderschap: de ontbrekende schakel in het model van Covey.
Momenteel gaat het op onze mooie planeet niet overal zo goed als zou kunnen. Daar schreef ik – vanuit mijn tenen moet ik erbij zeggen – al eens deze blog over: Het is genoeg geweest.
Willen we serieus een volhoudbaar verschil maken met elkaar op deze planeet, dan hebben we leiders nodig. En voor mij is een echte leider een leider die zich niet groter of kleiner maakt dan de mensen om zich heen.
Grote voorbeelden van goede innerlijke regie
Wat hebben mensen als Nelson Mandela en Edita (Edith) Eva Eger met elkaar gemeen?
Door omstandigheden buiten hun eigen schuld om hebben zij tijdens en na deze omstandigheden, een beroep moeten doen op hun cirkel van regie om te doorstaan wat ze moesten doorstaan.
Edith Eva Eger overleefde Auschwitz en Mandela (1918-2013) zat 27 jaar gevangen.
Beiden zijn in staat gebleken om de innerlijke regie over hun innerlijke staat van zijn te behouden – ondanks die gruwelijke invloed van de buitenwereld. Hierdoor konden ze vervolgens in cirkel van invloed veel bewerkstelligen.
Waarbij je kunt zien dat de impact van het feit dát ze dit lukte in die binnenste cirkel van regie, zoveel indruk maakte, dat ze ook in de cirkel van betrokkenheid, ver buiten hun invloedssfeer, uitzonderlijk impactvol zijn geweest; en in het geval van Edith Eger (1927) nog steeds want zij leeft nog.
Godzijdank hoeven wij dit niet mee te maken.
Welke kwaliteiten hebben die innerlijke familieleden dan?
De vraag is nu – hoe werkt die binnenring?
Ik kan me voorstellen dat je wil weten welke kwaliteiten bij welk Innerlijk familielid horen. In die eerder genoemde blog Hoeveel Innerlijke Familieleden heb jij? En een drijfverentest! heb ik een visuele samenvatting bijgevoegd.
Voor het gemak doe ik dat hier nog een keertje. Een iets andere opmaak want nu inclusief de benaming van de respectievelijke intelligenties en specifieke aandacht voor de regisseur. De schaduwkanten staan vermeld in grijs.
Ga in dialoog met jezelf
Wat je te doen staat is in dialoog gaan met jezelf in de cirkel van regie. En wel op ieder moment dat je uitdagingen tegenkomt in de cirkel van invloed.
Je gaat in dialoog door te observeren welk gedrag jij laat zien. Te duiden welk innerlijke familielid aan het woord is of het meest aanwezig is. En te onderzoeken of dit bijdraagt aan jouw welbevinden én aan een succesvolle interactie in de cirkel van invloed.
Zo nee, dan heb je huiswerk.
Huiswerk
Denk aan onderzoeksvragen zoals:
- Wat gebeurt er IN jou dat niet werkt?
- Wat ligt daaraan ten grondslag?
- Wat drijft jou en leef je volgens je eigen waarden en drijfveren?
- Wat triggert de ander in jou aan trauma’s?
- Wat is jouw innerlijke dynamiek als het gaat om het inzetten van de verschillende intelligenties?
- Welke andere vormen van handelen zijn mogelijk?
- Wat moet ik hiervoor dan laten of juist wel doen?
- Wat heb ik nodig om te dat te doen of laten?
- Hoe kan ik trouw zijn aan mezelf én in verbinding met de ander treden?
- Etcetera.
Leesvoer over de Innerlijke familie
Een goede basis over je innerlijke familie staat in het boek Maak kennis met je innerlijke familie van Arienne Klijn.
Wil je meer weten over ondernemen met je innerlijke familie, lees dan mijn boek (als paperback of ebook).
Wat vind jij van Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie?
Ik ben super benieuwd wat jij vindt van het idee dat ik denk dat er een derde cirkel bij hoort.
Werk je überhaupt met de huidige twee Covey’s cirkels?
Hoe doe jij dat?
Leuk als je in de comments laat weten hoe jij dit ziet!
En, als je hulp nodig hebt mail of bel gerust om vrijblijvend te kijken wat ik voor je kan betekenen. Bijvoorbeeld om te leren werken met deze innerlijke dialoog in een 1 op 1 setting of met je team(s). Of als je wil sparren over hoe je dit zelf kunt aanpakken. Ik breng 30+ jaar ervaring mee als (inter)nationaal proces-, project-, programmamanager, team en 1:1 coach.