Het hebben van eigenwaarde en daadwerkelijk vertrouwen in je eigen kunnen is een belangrijke sleutel tot ondernemerssucces.
De driehoek van eigenwaarde, toegevoegde en financiële waarde
Het kan zelfs een gebrek aan ervaring kan compenseren.
In jezelf geloven vraagt om eigenwaarde, om het waarderen van dat wat uniek en eigen is aan jou, en om van jezelf te houden met alles erop en eraan.
Vanuit eigenwaarde ontstaat geloof in de toegevoegde waarde van jouw dienst/product voor je klanten, fijn voor de ondernemer in jou.
Tevreden met de waarde die jij hebt toegevoegd, zijn je klanten vervolgens bereid jou te betalen. Hier komt het fenomeen financiële waarde in zicht, belangrijk voor de kostwinner in jou.
Wat te doen als je onvoldoende eigenwaarde ervaart in jezelf…?
Herken je dit?
Dat je…
- Twijfelt aan je kennis & kunde?
- Te weinig vraagt voor je dienst/product?
- Feedback krijgt van een klant en blijft malen over die ene kritische noot?
- Van binnen je hoofd laat hangen als collega-ondernemers over hun successen vertellen?
- Iets niet doet omdat je (on)bewust niet afgewezen wilt worden?
- (Te)veel tijd verprutst op Social Media en hierover boos blijft op jezel
- Zaken niet afmaakt omdat je denkt dat niemand op je te wachten zit?
- Het zoveelste kopje koffie drinkt waar je geen zin in hebt, maar ja, je had ‘ja’ gezegd?
- En ga zo maar door…?
Als je een of meerdere situaties herkent kan er van alles aan de hand zijn.
Maar zeker ook een gebrek aan eigenwaarde.
Wat is eigenwaarde?
Een basaal gevoel IN jou, over jezelf. Het is eigen.
Als gevoel is het neutraal en tegelijk stevig.
Het maakt dat je met gemak ‘nee’ zegt waar dat nodig is.
Het is een gevoel over jezelf dat niet afhankelijk is van wat anderen over je zeggen.
En het maakt dat weet wat jij waard bent.
Het is jouw waarde.
Eigenwaarde is niet zichtbaar
Een gebrek aan eigenwaarde staat niet op je voorhoofd geschreven, misschien merkt niemand het en toch kan een tekort aan eigenwaarde als een rode draad door je ondernemer-kostwinnerschap lopen.
Het beïnvloedt je denken over jezelf : bv negatief en oordelend.
Hoe je je voelt : bv onzeker en angstig.
Hoe je onderneemt : bv weifelend, opgeblazen, vermijdend of onzeker.
Het is uitputtend, liefdeloos en draagt niet bij aan een gevoel van welvaren om continue over je grenzen te (laten) gaan, niet voldoende te verdienen omdat je niet voldoende financiële waarde ontvangt voor je dienst/product en niet geloofd in je eigen kennis en kunde.
Ondernemen van binnenuit
Ik pleit steeds opnieuw voor ondernemen van binnenuit, vanuit je hart. Minimaal betekent dit doen wat bij jou past, wat eigen is en waar je blij van wordt. Gary Vanyerchuk doet in deze TED talk uit 2008 de hilarische uitspraak dat het zóó niet 2008-is om nog iets te doen wat je niet leuk vindt.
Eigenwaarde betekent geaard zijn
Het woord eigenwaarde is prachtig: eigen-w-aarde. Alles zit erin. De noodzaak tot aarding en gronding. Hoe waarde-vol dit is. Dat het gaat om jouw unieke en eigen kwaliteiten.
Ik geloof dat het cruciaal is dat je verbinding maakt met de aarde om succesvol te kunnen ondernemen van binnenuit. Ik bedoel hiermee dat het belangrijk is dat je met twee benen op de grond staat, dat je gedragen weet in jezelf, door jezelf en door de aarde waar je uit voortkomt.
Vaak gebruik ik als vergelijking een boom zoals die ook de cover van mijn boek siert.
Wortels maken de boom, niet het bladerdek. Hoe steviger jouw wortels, hoe steviger jouw onderneming (stam) en hoe meer toegevoegde waarde (vruchten en bloemen) de klant van jouw boom kan ontvangen.
Eigenwaarde is het domein van je Innerlijke Vrouw
In het schildenmodel van de Innerlijke Familie waar ik mee werk in het begeleiden van ondernemers, vertegenwoordigt je Innerlijke Vrouw o.a. de relatie met je lijf, je aarding én je gevoel voor eigenwaarde. Zij weet wat ze waard is en beschikt over het vermogen om de realiteit te observeren en niet in paniek te raken, maar dieper te reflecteren op wat wijs/nodig/handig/goed/belangrijk is (vul aan en streep door). Ze is wijs, empathisch en compassievol, naar anderen en naar zichzelf.
In dit stuk over the business of self-esteem gaat schrijfster Amy Anderson in op de rol van opvoeding en jeugdervaringen die maken dat we meer of minder in onszelf (zijn gaan) geloven. In de taal van het schildenmodel: hoezeer we wel of niet een gezonde Innerlijke Vrouw in onszelf ontwikkelen.
Wil je meer eigenwaarde ervaren, dan is het van belang dat je je Innerlijke Vrouw versterkt, dat je haar tot haar recht laat komen door goed voor je lijf te zorgen, naar je innerlijke weten te luisteren en te zorgen voor voldoende tijd om te verteren wat je meemaakt.
Madeleine Boerma
Hoe versterk je je Innerlijke Vrouw?
Hoe je je innerlijke familieleden versterkt verschilt voor ieder van je vier innerlijke familieleden…
Deze tabel laat zien wat je kunt doen om je Innerlijke Vrouw te versterken en zit als bijlage in mijn boek. Doe met regelmaat dingen die haar goed doen, en je zult merken dat je gevoel voor eigenwaarde groeit. Je zit lekkerder in je vel, maar, ik ben ervan overtuigd dat het cruciaal is voor je succes als ondernemer-kostwinner.
Kijk eens of je een rolmodel kunt vinden waar jij van kunt leren om jouw Innerlijke Vrouw te bekrachtigen. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld Marieke de Vrij van De Vrije Mare, Gabrielle Roth, grondlegger van de Vijf Ritmes en Marije Oostindie van Atelier Aandacht.
Hoe meer jij jezelf waardeert, hoe meer je overtuigd bent van de toegevoegde waarde die jij heb bieden hebt, hoe makkelijker het is om de juiste prijs/inspanning te bepalen, de juiste financiële waarde te ontvangen en ontspannen financieel succesvol te ondernemen.
Betekent voldoende Eigenwaarde hebben dat je nooit meer twijfelt?
Ha, nee, zeker niet.
De definitie van een held is niet voor niets de angst voelen en het toch doen. Sterker nog, twijfelen hoort bij het leven. Twijfelen hoort bij transities en transformaties. Twijfelen hoort bij de fasen waarin je beslissingen neemt en je afvraagt of je de juiste koers aan het varen bent. Twijfel is menselijk.
Ik sluit graag af met deze prachtige TED Talk met Lesley Hazelton, schrijfster van o.a. The First Muslim over Mohammed.
Zij legt hierin uit hoe twijfel zelfs de grondslag is van geloof.
Een must-see.