Het Zakelijke Hart

Het geheim van optimaal samenwerken (ook voor eenpitters)

Leestijd: 4 minuten

Samenwerken voor eenpitters kan lastig zijn. Wat is nu het geheim van optimaal samenwerken en wat kun je hier als ZZP’er mee? Eerst iets over ik, wij en waarom.

Geen WIJ zonder WHY

Hoor ik Kathelijne Drenth zeggen.

Kathelijne Drenth is oprichtster van TheTwelve.eu dat staat voor een holistische benadering voor vooruitgang bij organisaties. Ze spreekt op een jaarlijkse event van de Young Girls Community (YGC) voor vrouwen van 30 tot pensioen. Ik zit op de tweede rij en het thema dat jaar is “Samen Werkt.” (NB: update 2020: YGC is niet langer actief).

Uitspraak Kathelijne Drenth Over leiderschap en purpose
Uitspraak van The Twelve over leiderschap en ‘purpose’

 

Ik ben het 100% met haar eens

In samenwerkingen is het lastig een resultaat te bereiken dat goed is voor iedereen, als diezelfde iedereen niet weet waarom ze doen wat ze doen en hoe dit bijdraagt aan het grotere geheel en aan hun eigen purpose (lees: bedoeling).

Ik stuur haar uitspraak als Tweet de wereld in en zoek haar na afloop op om te vertellen dat ik ‘m zo raak vind. Ik moet denken aan Simon Sinek’s WHY en ook aan Jim Collins’ BHAG (Big Hairy Audacious Goal).

‘Geen WIJ zonder IK

Denk ik erachteraan. Een team is per slot van rekening een optelsom van ‘IK-jes’

Ik geloof sterk in WIJ maar vooral als optelling van individuele IK-jes.

Mijn jarenlange ervaring als (inter)nationaal projectmanager heeft me geleerd dat teams pas echt goed samenwerken als alle verschillende IK-jes een eigen plek hebben, iedereen weet wat de bedoeling is en ze ieder voor zich verantwoordelijkheid nemen voor hun deel van het geheel.

Maar wat nu als een eenpitter bent?
Een zelfstandige zonder personeel?

Met wie werk je dan samen?

Werkend met het schildenmodel van de Innerlijke Familie ga ik er persoonlijk vanuit dat we allemaal vier innerlijke familieleden hebben. Dit betekent dat we IN onszelf met verschillende IK-jes te maken hebben.

Zij vormen gezamenlijk ons innerlijke team, onze WIJ.

Lees hier, hier, hierhier en hier meer over die innerlijke familie en de diverse teamleden.

Het geheim van optimaal samenwerken voor eenpitters is om al die individuele IK-jes optimaal te laten samenwerken.

En net als bij een team bestaande uit verschillende mensen, is het van belang dat onze innerlijke familieleden een gemeenschappelijk doel hebben, een visie delen of zoals in de quote hierboven, een gezamenlijke purpose hebben.

Is jouw team het unaniem eens met jouw purpose?

Als dit zo is werken je innerlijke familieleden optimaal en succesvol samen ten behoeve van het realiseren van jouw purposeAnne Loehr schreef een goed stuk hierover in de Huffington Post, How to Live With Purpose. Ze gaat hier vooral in op het belang van het weten van je waarden (values).

Ik wil daar intuïtie, weten zonder woorden, zelf-verzekerdheid, inspiratie en verlangens aan toevoegen.

Een voorbeeld aan de hand van mijn purpose

In de vorige blog zette ik mijn visie online. Hierin leg ik uit dat ik belang hecht aan onze eigen-wijze en zelf-standige IK.

Vertaald naar mijn werk als coach:

Ik wil je helpen met het vergroten van je persoonlijke invloed en professionele succes. Graag reik ik je inzichten, kennis, ideeën, tips en tricks aan waarmee je dit kunt bereiken. Omdat het zo fijn is als jij ook een eigen-wijze en zelf-standig succesvolle ondernemer bent.

Kortom,

Ik wil dat jouw IK-jes optimaal samenwerken zodat je jouw purpose kunt realiseren

Hoe werkt mijn innerlijke team hierin samen?

Het geheim van optimaal samenwerken voor ZZP'ers
Mijn eigen innerlijke familieleden en waar zij voor staan in relatie tot mijn visie en purpose

Elk lid van mijn innerlijke familie levert een unieke bijdrage. Mijn meisje maakt dat ik blijf groeien en mezelf ontwikkelen om zelf het voorbeeld te zijn. Mijn jongetje staat garant voor de eigenwijze manier waarop ik dit doe. Hij is nieuwsgierig naar het vinden van de beste oplossing om jou te ondersteunen. Mijn innerlijke vrouw gebruikt steeds opnieuw haar intuïtie om aan te geven wat nodig is en mijn man is volledig aan boord als het gaat om de realisatie van dit doel.

Hoe zit dit bij jou?

Werkt jouw innerlijke team succesvol samen?

  • Of heb je last van tegenstrijdige gedachten en gevoelens?
  • Doelen die je wel wilt behalen maar wat niet lukt.
  • Moeite met focus houden?
  • Weet je niet precies wat je purpose is?
  • Merk je dat je jezelf in de weg zit?

Het geheim van succesvol samenwerken

Dat zit voor mij – om te beginnen – in het afstemmen van alle IK-jes in onszelf.

Voor jou, voor mij, voor onze klanten: bij iedereen is het samenwerken van die innerlijke kwaliteiten van belang.

Ben je een eenpitter dan is je innerlijke team soms het enige team waar je mee samenwerkt.

Zorg dus eerst dat je eigen IK-jes, jouw eigen innerlijke team, optimaal samenwerken.

Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world.

Indeed, it is the only thing that ever has.

Margaret Mead

Die thoughtful, committed citizens… dat ben je om te beginnen zelf met je eigen unieke innerlijke familieleden. Ik eindig graag met een van mijn favoriete quotes:

One person can make a difference and everyone should try.

John F. Kennedy

Deel dit artikel

2 gedachten over “Het geheim van optimaal samenwerken (ook voor eenpitters)”

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma