Het Zakelijke Hart

Stressvrij ondernemen met Schaduw als Springplank

Leestijd: 7 minuten

Stressvrij ondernemen?

Het kan, maar het vraagt om een goede portie zelfkennis.

Ook of juist over de delen van jezelf die je misschien minder leuk vindt.

Wil je stressvrij ondernemen?

Omarm dan je Schaduw

It’s by going into the abyss that we recover the treasures of life.
When you stumble, there lies your treasure.

Joseph Campbell

Schaduw staat in de verdomhoek. Onterecht.”

Voor het Pioniers Magazine schreef ik een blog met bovenstaande titel.

Schaduw kreeg van mij de hoofdrol. Mijn betoog is dat ik geloof dat Schaduw “dé sleutel is tot groei, dé weg is tot verandering en tot de beweging die onze wereld nodig heeft om boven zichzelf uit te stijgen.”

De blog die je nu leest is een vervolg daarop.

Ik geef een paar simpele suggesties om je relatie met Schaduw te herzien. Dit leidt tot een diepere vorm van ontspanning en daarmee opent zich de weg naar stressvrij ondernemen.

Een goede relatie met je schaduwkanten is cruciaal. Zeker voor ondernemer-kostwinners!

Als kostwinner draag je de verantwoordelijkheid voor het financiële welbevinden van jouw leefsysteem. In meerdere of mindere mate krijg je te maken met de druk van geld moeten verdienen.

Waar verantwoordelijkheid, de druk om te moeten presteren en daarmee de stress toeneemt, vallen we vaak terug op overlevingsmechanismen.

Ze ontstaan doordat we geen raad weten met situaties die wij als moeilijk, pijnlijk of angstig ervaren. Meestal gebeurt dit in onze jeugd en op momenten dat we te jong zijn om te snappen waarom we ons voelen zoals we ons voelen.

Er is geen scheidslijn tussen Schaduw in ons privé of in ons ondernemersbestaan.

Schaduw reist met ons mee; waar wij zijn is Schaduw.

Laat Schaduw het nu fantastisch vinden als we in een overlevingsmechanisme schieten, en meteen de hoofdrol pakken.

Wat als Schaduw de hoofdrol heeft?

Peter is goed in acquisitie en haalt de ene na de andere opdracht binnen. Hij praat makkelijk, is speels en creatief en klanten lopen met hem weg. Totdat hij moet presteren en opleveren wat hij verkocht heeft. Dan steken Twijfel, Onzekerheid en Faalangst de kop op. Peter moet wel goed zijn in acquisitie want hij krijgt nauwelijks vervolgopdrachten . . .

Het verhaal van Peter

Peter is in zijn jeugd gepest op school. Hij kon zich daardoor niet goed concentreren en steeds slechtere cijfers halen. Tot overmaakt van ramp zette z’n meester hem voor de klas als hij weer een onvoldoende had gehaald onder het mom van zo moet het niet jongens!

Wat Peter daarnaast leerde is dat het leuk was om te spelen met kinderen die niet bij hem op school zaten en niet zagen hoe hij keer op keer ‘faalde’. Door hen werd hij niet gepest. Hij voelde zich veilig, gezien en soms zelfs eventjes de held!

Zijn ervaringen maken dat Peter in z’n element is in nieuwe omgevingen. Schaduw pakt de hoofdrol wanneer hij onder druk moet presteren (lees opleveren). Dan komt zijn oude pijn naar boven van ik kan het niet, het lukt toch niet, ik sta straks weer voor gek. Dit patroon herhaalt zich bij zijn opdrachtgevers.

Schaduw in de Innerlijke Familie

Facing the reality of your shadow side is ultimately productive.

Marshall Goldsmith

Ik werk o.a. met het Schildenmodel van de Innerlijke Familie zoals ontwikkeld door psychologe Arienne Klijn. In de begeleiding van ondernemer-kostwinners gaan we samen op zoek naar:

  1. de kwaliteiten van de vier verschillende archetypische innerlijke familieleden,
  2. hun onderlinge dynamiek tussen de innerlijke man, de vrouw, het jongetje en het meisje,
  3. de drijfveren van de verschillende familieleden en,
  4. hun schaduwkanten.

Iedereen beschikt over alle vier de innerlijke familieleden, over alle vier deze intelligenties. Tegelijk zijn we allemaal uniek in wat ons drijft en welke kwaliteiten en schaduwkanten we meer of minder ontwikkeld hebben. In hoe deze archetypische kwaliteiten zich in ons gedrag en interactie met onszelf en anderen laten zien.

Welke kwaliteiten en schaduwkanten herken jij in jezelf?

Kwaliteiten en schaduwkanten van de innerlijke familie

Peter’s Innerlijke Familie

Peter’s innerlijke jongetje is creatief, enthousiast en kan spelend bewegen in nieuwe omgevingen. Als hij met acquisitie bezig is krijgt zijn jongetje alle ruimte en vrijheid om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Klanten hebben baat bij zijn vindingrijkheid. Peter’s meisje houdt van fijne verbindingen met mensen.

Zijn innerlijke meisje raakte door het pesten de verbinding kwijt in de klas, werd bang en voelde zich onzeker. Zijn innerlijke man kon het niet oplossen, hoe hard hij ook z’n best deed. Door de straf die hij steeds kreeg, ging hij aan zichzelf twijfelen en ontstond faalangst. Destijds was Peter te jong om te snappen wat er gebeurde en zijn innerlijke vrouw nog niet stevig genoeg ontwikkeld.

Dit is heel begrijpelijk.

Peter zit als volwassene vast in een kindpatroon met grote gevolgen voor zijn business

Pijn vermijden doet Schaduw groeien, maar levert ook iets op

Waar Peter niet meer onder druk kon presteren, ging hij deze pijn zoveel mogelijk uit de weg. Hierdoor ontdekte hij de kracht van spelen in nieuwe en onbekende situaties. Als Peter echter zijn faalangst niet onder ogen kijkt, blijft hij klanten verliezen na het krijgen van nieuwe en leuke opdrachten.

Hoe word je maatjes met Schaduw?

1. Ken jezelf – inclusief je Schaduw

Ken jezelf en weet wat je kwaliteiten zijn, maar weet óók welke vorm Schaduw in jouw leven heeft. Zoek een manier die voor jou werkt om jouw schaduwkanten te leren kennen.

We hebben allemaal schaduwkanten. Bij mij uit het zich in te hard werken, perfectionisme, overprikkeld raken, over mijn grenzen heen gaan en dan bijvoorbeeld feller uit de hoek komen dan nodig.

2. Onderzoek waar je grootste angst zit

Onderzoek jouw Schaduw. Wat belemmert je het meeste in je doen en laten? Wat levert de meeste stress op? Onderzoek dat patroon. Ga op zoek naar je grootste angst, want daar zit je grootste winst. Denk aan onderliggende patronen als er niet bij horen, door de mand vallen, niet goed genoeg zijn, niet aardig gevonden worden en meer.

3. Omarm je Schaduw en ontspan

Het wordt makkelijker om Schaduw te omarmen naarmate je meer tijd doorbrengt met Schaduw.

Je ontdekt daardoor dat je niet bang hoeft te zijn voor Schaduw.

Schaduw is altijd bij, als een maatje voor het leven. Schaduw is een deel van jou, en bevat zelfs een groot cadeau. Neem de tijd voor het proces van omarmen. Hoe dieper en groter de angst en bijbehorende schaduwkanten, hoe meer tijd het nodig heeft, maar hoe dieper de ontspanning als het gebeurt.

Your life will be transformed when you make peace with your shadow. The caterpillar will become a breathtakingly beautiful butterfly. You will no longer have to pretend to be someone you’re not. You will no longer have to prove you’re good enough. When you embrace your shadow you will no longer have to live in fear. Find the gifts of your shadow and you will finally revel in all the glory of your true self. Then you will have the freedom to create the life you have always desired.

Debbie Ford

Wat levert vriendjes zijn met Schaduw op? 

Vriendjes worden met Schaduw betekent dat je de gevoelens toelaat die onder Schaduw liggen. Dat je alsnog de pijn toelaat die er aan ten grondslag lag. Je hoeft niet langer bang, boos of verdrietig te zijn. Vergeving, acceptatie en loslaten komen aan de beurt.

Wat betekende dit proces voor Peter?

Peter kan nu met empathie en zonder oordeel aanwezig kan zijn bij het ‘falen‘ van zijn klanten. Hij kan ze op een speelse manier begeleiden, juist omdat hij in staat is om aanwezig te zijn bij stressvolle situaties en onder hoge druk moeten presteren. Hij is namelijk niet meer bang voor zijn eigen Schaduw. Dat maakt hem veilig voor klanten die door vergelijkbare processen heen gaan. Hij kan vanuit rust, liefde en aandacht zijn talenten inzetten voor zijn klanten.

Vind rust, ruimte en rijkdom via Schaduw

Stressvrij ondernemen betekent je schaduw kennen. Dit is cover van PioniersMagazine met mijn online artikel "Schaduw staat in de verdomhoek, onterecht."
Daar waar licht én schaduw beide mogen zijn ~ ontstaat rust, rijkdom en ruimte.

Rust omdat je de kramp van oude patronen loslaat.

Ruimte omdat je hiermee letterlijk energetisch ruimte schept voor nieuwe energie, ideeën en mogelijkheden.

Rijkdom omdat het maakt dat je een heler mens bent geworden. Ik geloof dat dit bijdraagt aan succesvoller ondernemen en daardoor wellicht ook aan jouw financiële rijkdom, maar het begint van binnen. Met een verrijking van binnen.

NB. Uiteindelijk geloof ik dat dit bijdraagt aan een betere wereld omdat we niet langer in verkramping met elkaar samenleven, maar vanuit verbinding en vertrouwen.

Omdenken

Ik sluit af met een quote van Lolly Daskal, executive coach, consultant en schrijver van het boek The Leadership Gap. Ze beschrijft 7 archetypen Leiders en hun Schaduwkanten. De gap gaat over de stap tussen waar je nu bent, en waar je wilt zijn als leider.

boekcover The leadership Gap door Lolly Daskal

De gap overbruggen … betekent Schaduw aankijken

We are not just what we think. We are what we hide. And we all have something to be ashamed of. […] Being real is the first step to being great. […] All of your so-called faults can be your greatest assets. Ironically, understanding your weaknesses is your greatest strength. You have to embrace the gaps in what you know to in order to leverage them. […] Your challenge is to find the value in parts you think are bad and rethink how they can serve you.

Lolly Daskal

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma