Het Zakelijke Hart

Uitreiken is niet vanzelfsprekend

Leestijd: 2 minuten

Uitreiken is echt niet zo vanzelfsprekend als we misschien denken.

Zoek je wel eens een sparring partner om prille en spannende ideeën tegenaan te houden?

Heb je wel eens hulp nodig als iets niet lukt of tegenzit?

Of zoek je op momenten simpelweg een liefdevol luisterend oor?

De ander nodig hebben is … eng

Wellicht speelt dit niet voor jou maar ik merk bij mezelf, en ook bij mijn coachklanten dat het moeite kan kosten om toe te geven dat je een ander nodig hebt. Dat uitreiken niet altijd zo makkelijk en vanzelfsprekend is, maar vaak eng om te voelen.

Dit jaar probeer ik elke week bewust te beginnen door een intentie voor de week te kiezen. Mooi begin om af te stemmen op wat voor mij past in het kader van Volhoudbaar ondernemen & leiderschap.

PS. toevoeging paar weken later: ik ben geswitcht van een intentie voor de week naar een inspiratie voor de week. Omdat ik als coach & programmamanager graag waarde toevoeg voor de ander. Op deze manier denk ik net even anders. De inspiratie komt vanuit mij en zegt iets over mijn intenties, maar ik verwoord hem wel steeds zo dat het - hopelijk - een inspiratiebron kan zijn voor jou. 
NB. Intentie-expert en bestseller Lynne McTaggart organiseert wekelijkse Intentions of the Week waarbij jij focust/bid/denkt/mediteert ... (vul aan of streep door) op het welbevinden voor anderen. Je werkt dan met de intentie van de ander om bijvoorbeeld beter te worden. 

Tip. Ben je ZZP’er dan kun je dit samen met je intervisiegroep doen als je die hebt. Als je MKB’er bent dan kun je bijvoorbeeld Intenties [of inspiraties] van de Week met je team(s) organiseren waarbij iedereen een week lang dezelfde focus heeft.

“Reik uit”

Mijn intentie voor deze week viel me spontaan in, op de zondag voor de maandagochtend dat ik normaliter ga zitten, nadenk en ingevingen volg. Ik wist meteen dat ik ermee aan de slag zou gaan.

Het betekent oefenen met toegeven en uitreiken daar waar ik een ander nodig heb, privé of zakelijk.

Ik realiseer me na een week met deze intentie dat het ook gaat om uitreiken naar een ander die mogelijk een helpende hand kan gebruiken.

Uitreiken gaat om ontvangen én geven.

Waarom is uitreiken zo moeilijk?

Er zijn verschillende oorzaken:

  • bij de een is het aangeleerd gedrag, bijv. alles altijd alleen doen;
  • bij de ander schaamte, bijv. ik moet dit toch zelf kunnen?!
  • en bij weer een ander kan het een overtuiging zijn, bijv. hulp vragen betekent dat ik niet slim genoeg ben.
  • En ga zo maar door.

Hoe is dit voor jou?

Reik jij makkelijk uit en zo ja op welke manier doe je dat?

En als jij het soms ook niet doet terwijl het wel zou helpen, wat houd je dan tegen?

Oh, en mocht je met intenties gaan werken, alleen of met je team, dan ben ik benieuwd wat het je oplevert.

Heb een fijne week.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

AI: een revolutie - ben jij er klaar voor?

AI: een revolutie – ben jij er klaar voor?

AI: een revolutie – ben jij er klaar voor? Heb je je kaartje gekocht, de stoelriemen vast en met je handen de railing vast? Want anno 2023 gaat het hard: snoei en snoeihard. Waarom je je als ondernemer in AI moet verdiepen en moet begrijpen hoe het je bedrijf kan raken!

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma