Het Zakelijke Hart

Volhoudbaar ondernemen en leiderschap in optima forma

Leestijd: 3 minuten

Volhoudbaar ondernemen en leiderschap is een hele mond vol.

De naam Het zakelijke hart gebruik ik al een tijdje, maar de beschrijving van de lading die deze bedrijfsnaam voor mij heeft is van recentere datum.

Volhoudbaar is het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam. Ik koos voor dit prachtige woord omdat het een volle, diepe, groene én sociale lading heeft.

In deze blog deel ik een TEDx talk die je moet zien.

NB Ik vind het belangrijker dat je deze talk beluistert dan dat je mijn blog leest. Als je niet wilt weten waarom ik 'm deel, klik dan hier op de link. Anders, gewoon doorlezen.

Volhoudbaar ondernemen en leiderschap in de praktijk

Ik wil onderstaande TEDx talk met je delen omdat deze in optima forma laat zien wat deze wereld nodig heeft. Leiders die zich niet alleen uitspreken, maar ook persoonlijk een verschil maken door volhoudbaar leiderschap te leven.

Zoals dat wel vaker gaat kreeg ik een kort fragmentje toegestuurd in een app-groep.

Druk, geen tijd, komt wel, dacht ik nog.

Een halve dag later had ik echter zo’n kort momentje dat ik op de bank plofte. Het regende pijpenstelen. Hondlief moest uit maar de hoosbui was mij te heftig. Daarbij lag hij te ronken op zijn orthopedische bed met Noorse schapenvacht.

Ik opende mijn mobiel en klikte op afspelen.

Wow.

Punt.

Stil.

17:28 minuten later had ik de hele TEDx talk gezien.

TEDx Berlin Salon 2015
Mallence Bart-Williams

Zelfs in het korte fragment dat ik doorgestuurd gekregen had kwam alles samen.

Je moet dit filmpje bekijken, net als alle andere 50.000.000 die je sinds 2015 zijn voorgegaan.

The Boldest TED Talk

The Huffington Post

Mallence Bart-Williams komt uit Sierre Leone en Duitsland en is sociaal ondernemer.

Wat je gaat zien is een vrouw die spreekt vanuit haar innerlijke vrouw, rustig, weloverwogen en observerend. Tegelijkertijd heeft ze haar feiten goed op een rijtje, die zowel indrukwekkend als ijzingwekkend zijn. Een heldere visie die ze daadkrachtig neerzet en vormgeeft: een krachtige innerlijke man.

Wie is zij en wat doet ze en waarom vind ik haar een voorbeeld van volhoudbaar ondernemen en leiderschap?

Sociaal ondernemen

In 2010 neemt ze 21 jonge mensen in huis. De meeste zijn als kind mishandeld, hebben op straat geleefd en voor hun bestaan moeten vechten. Ze bevonden zich onderaan de sociale ladder. Binnen drie jaar hebben ze hun leven op de rit.

Ze studeren, werken, creëren en maken een verschil.

Zonder donaties, subsidies of westerse NGO’s.

Nee.

Dit verschil maken ze op eigen kracht vanuit creativiteit en passie.

Zoals Mallence zelf zegt:

I only had the vision and the insight to recognize diamonds on the rough and was determined to prove to the world that the absence of donation produces quality in a self-sufficient manner.

Mallence Bart-Williams

Wat is Leiderschap?

Haar TEDx talk gaat niet alleen over deze 21 mensen. Ze maakt in de introductie in luttele minuten duidelijk wat er volgens haar scheef zit in de relatie tussen het continent Afrika en de westers wereld. Haar betoog gaat veel verder dan haar sociaal ondernemerschap.

Leiderschap gaat over de juiste dingen doen. Leiders hebben een visie, weten de mensen om hen heen te inspireren en zijn niet bang om ergens voor te staan.

In deze blog stel ik zelf drie belangrijke vragen voor win-win-win ondernemen: goed voor jou, je bedrijf en onze planeet. Goed leiderschap vraagt om voor jezelf helder te maken waar jij voor staat. Hoe zorg je dat wat jij doet goed is voor ons allemaal?

Mallence spreekt zich luid en duidelijk uit.

Zonder met haar ogen te knipperen maakt ze in 17:28 minuten duidelijk dat er iets goed fout zit in deze wereld en dat zij, zich daar niet door laat stoppen.

It’s not about charity, it’s about sharity.
Today I invite you to change your perspective.
Own your visions of a brighter world.

Mallence Bart-Williams
Volhoudbaar ondernemen en leiderschap door Mallence Williams in TEDx Berlin Salon

Volhoudbaar

Zo’n simpel woord van 11 letters.

Het toepassen in je ondernemerschap en leiderschap vraagt wel wat. Ben je in staat om volledig te staan waar je voor staat? Vanuit je waarden te ondernemen? Met visie te leiden? En je uit te spreken?

Mallence Bart-Williams laat ons in ieder geval zien hoe dat eruit ziet.

Wil je weten hoe volhoudbaar ondernemen en leiderschap eruit ziet? Hoe een leider zich uitspreekt over wat er niet goed zit in onze wereld? En hoe je verschil kunt maken? Must see!

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma