Het Zakelijke Hart

Vanuit welke waarden onderneem jij?

Leestijd: 4 minuten

Tijdens een training kreeg ik deze vraag voorgeschoteld:

Vanuit welke waarden onderneem jij?

EN, de opdracht om in twee minuten drie waarden op te schrijven die aan de basis staan van mijn ondernemen. Ik keek om me heen, zuchtte, en schreef op wat als eerste in me opkwam:

Inspirational

Courageous

Natural

Ik zuchtte omdat ik met mijn hoofd dacht dat kun je toch niet in twee minuten bepalen? Ik schreef op wat er intuïtief opborrelde en het mooie is… deze drie waarden blijken totaal bij mij te horen. Hoe langer ik ermee stoei, hoe meer ik weet dat dit alles over mij zegt.

    Inspirational

Ik omring me graag met datgene dat inspiratie biedt: natuur, mensen, boeken, dieren, muziek, film en meer. Ik leer graag en laat me met liefde inspireren door mensen die op authentieke wijze het pad van mens-zijn gaan, met alle leringen ende vermaak. En ik hoop op mijn manier een inspiratiebron voor anderen te mogen zijn, door simpelweg te zijn wie ik ben.

In mijn boek schrijf ik over hoe het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse inspirare dat ‘inblazen’ betekent. In vroegere tijden geloofde men dat mensen heilige geschriften zoals de Bijbel alleen maar konden schrijven, omdat de woorden hen door God werden ingeblazen.

Binnen je innerlijke familie gaat je innerlijke jongetje als archetype over jouw begeestering. Laat ik nu een zeer aanwezig jongetje hebben en inspirational helemaal bij hem, en dus bij mij, passen.

Tekening van innerlijke jongetje met 9 van zijn kwaliteiten
Het innerlijke jongetje met 9 van zijn kwaliteiten

  Courageous

Pas nádat ik mijn nieuwe visitekaartje heb laten drukken, realiseer ik me hoezeer courageous als waarde klopt. Op dat nieuwe kaartje staat namelijk:

Courage is exhilarating.

Eleanor Roosevelt

Als woord komt het van het oud Franse corage dat weer van het Latijnse cor komt. Dit betekent hart.

Een van mijn steeds terugkerende uitspraken is het moet kloppen of andersom, het klopt niet.

Courageous staat voor mij voor het volgen van mijn hart, hoe eng dit soms ook is.

Een spannende professionele beslissing waarin ik mijn hart heb laten spreken was de keuze om een boek te schrijven.

Foto en uitspraak van Osho om naar je hart te luisteren
Osho

   Natural

Tot slot de waarde natural.

Alles wat ik doe is gebaseerd op een diep geloof en diepe overtuiging dat wij beter voor onze aardbol moeten zorgen. In alles. Dus niet alleen waar het gaat om goed rentmeesterschap en vanuit milieu oogpunt, maar ook in onze zorg voor elkaar en onszelf. Zodat wat we doen, individueel en collectief volhoudbaar is.

Ik zie veel mensen een niet natuurlijk levensritme leiden en ik moet daar zelf ook continue waakzaam voor zijn: te hard werken, te veel uren draaien, te veel en lang met je smartphone, tablet of laptop bezig, in files staan en tegen deadlines aan werken of privé een nieuwe spannende serie bingewatchen en ga zo maar door. Een boog die altijd gespannen staat.

Dit gaat dermate intrinsiek in tegen alles waar ik in geloof dat ik in mijn eigen leven het roer aan het omgooien ben. Sinds eind 2015 ben ik de trotse eigenaar van een prachtige hond. In plaats van met email begin ik sindsdien de dag met een wandeling buiten. Ik geniet van de opkomende zon, de vogels, bomen en de regen (ja, daar geniet ik ook van). Sinds 2014 ben ik mijn afval aan het verminderen, geïnspireerd door Leven zonder Afval van Emily Jane Lowe-Townley.

Ik geloof dat als wij zelf – als mensen – zo natuurlijk mogelijk leven, we als vanzelfsprekend een gezonde economie met elkaar zullen creëren. Een economie en een businessmodel waarin we ondernemen van binnenuit, vanuit ons zakelijke hart. En weet je, we moeten wel. Tenminste, als we de generaties na ons een aarde na willen laten waar het goed vertoeven is.

Zijn dit de enige waarden die ik belangrijk vind?

Nee. Gelukkig niet. Wat ik wel merk is dat vele andere waarden die ik ook belangrijk vind, onder een van deze drie passen.

Integriteit

Integriteit en integer gedrag zijn voor mij waarden die onoverkomelijk zijn in de zin dat waar deze met voeten getreden worden, ik afhaak. Niet-integer gedrag druist in tegen alles waar ik voor sta. In die zin zou het ook bij bovenstaand lijstje kunnen staan. Tegelijk: in de natuur is alles integer. Ik ken geen niet-integere boom, plant of dier. Vandaar dat als ik er drie moet kiezen, ik integriteit zou laten vallen onder natuurlijk/natural.

Verantwoordelijkheid nemen

Ik houd van de Engelse variant responsibility omdat het als je dit woord in tweeën knipt: response + ability, het iets zegt over ons vermogen om antwoord te geven. Antwoord te geven op het leven, op het moment, op de situatie die voor ons ligt. En ik zie in alle lagen van de samenleving van bedrijven tot overheden overal individuele mensen duiken voor hun verantwoordelijkheid. Ook hier geldt, als ik moet kiezen en maar drie waarden overhouden, dan zou deze voor mij onder courageous vallen omdat het soms moed vraagt om je verantwoordelijkheid te nemen waar anderen dat niet doen.

Dit filmpje liet ik tijdens de boeklancering op 29 november 2015 zien aan de meer dan 90 aanwezigen.

Nog elke keer krijg ik kippevel als ik het zie.

Wat zijn de waarden van waaruit jij onderneemt?

Hoe komen die terug in jouw leven?

Als professional?

Thuis?

Voor de lezers van mijn boek heb ik een gratis online werkboek gemaakt.

Daarin staat een lijst met 365 mogelijke waarden die je ook hier terugvindt.

Leef en onderneem vanuit jouw intrinsieke waarden

Ik had ze nooit eerder zo duidelijk opgeschreven, die waarden van mij.

Die twee minuten waren welbesteed.

Want nu zie ik ze overal terugkomen.

In de keuzes die ik maak, in de uitspraken die ik doe, in hoe ik wil leven en ook, in hoe ik onderneem.

Laat weten hoe dit voor jou werkt. Ik ben benieuwd.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma