Het Zakelijke Hart

Vanuit welke waarden onderneem jij?

Leestijd: 3 minuten

Tijdens een training kreeg ik deze vraag voorgeschoteld.

Vanuit welke waarden onderneem jij?

EN, de opdracht om in twee minuten drie waarden op te schrijven die aan de basis staan van mijn ondernemen. Ik keek om me heen, zuchtte, en schreef op wat als eerste in me opkwam:

Inspirational

Courageous

Natural

Ik zuchtte omdat ik met mijn hoofd dacht dat kun je toch niet in twee minuten bepalen? Ik schreef op wat er intuïtief opborrelde en het mooie is… deze drie waarden blijken totaal bij mij te horen. Hoe langer ik ermee stoei, hoe meer ik weet dat dit alles over mij zegt.

    Inspirational

Ik omring me graag met datgene dat inspiratie biedt: natuur, mensen, boeken, dieren, muziek, film en meer. Ik leer graag en laat me met liefde inspireren door mensen die op authentieke wijze het pad van mens-zijn gaan, met alle leringen ende vermaak. En ik hoop op mijn manier een inspiratiebron voor anderen te mogen zijn, door simpelweg te zijn wie ik ben.

In mijn boek schrijf ik over hoe het woord ‘inspiratie’ komt van het Latijnse inspirare dat ‘inblazen’ betekent. In vroegere tijden geloofde men dat mensen heilige geschriften zoals de Bijbel alleen maar konden schrijven, omdat de woorden hen door God werden ingeblazen.

Binnen je innerlijke familie gaat je innerlijke jongetje als archetype over jouw begeestering (p65)Laat ik nu een zeer aanwezig jongetje hebben en inspirational helemaal bij hem, en dus bij mij, passen.

Tekening van innerlijke jongetje met 9 van zijn kwaliteiten
Het innerlijke jongetje met 9 van zijn kwaliteiten

  Courageous

Pas nádat ik mijn nieuwe visitekaartje heb laten drukken, realiseer ik me hoezeer courageous als waarde klopt. Op dat nieuwe kaartje staat namelijk:

Courage is exhilarating.

Eleanor Roosevelt

Als woord komt het van het oud Franse corage dat weer van het Latijnse cor komt. Dit betekent hart.

Een van mijn steeds terugkerende uitspraken is het moet kloppen of andersom, het klopt niet.

Courageous staat voor mij voor het volgen van mijn hart, hoe eng dit soms ook is.

Mijn meest recente professionele beslissingen waarin ik mijn hart heb laten spreken zijn de keuze om een boek te schrijven en een netwerk te starten.

Foto en uitspraak van Osho om naar je hart te luisteren
Osho

   Natural

Tot slot de waarde natural.

Alles wat ik doe is gebaseerd op een diep geloof, een diepe overtuiging, dat wij beter voor onze aardbol moeten zorgen. In alles. Dus niet alleen waar het gaat om goed rentmeesterschap en vanuit milieu oogpunt, maar ook in onze zorg voor elkaar en onszelf.

Ik zie veel mensen een niet natuurlijk levensritme leiden en ik heb daar zelf ook een handje van gehad: te hard werken, te veel uren draaien, te veel en lang met je smartphone, tablet of laptop bezig, in files staan en tegen deadlines aan werken. Een boog die altijd maar gespannen moet staan.

Dit gaat dermate intrinsiek in tegen alles waar ik in geloof dat ik in mijn eigen leven het roer aan het omgooien ben. Sinds een paar weken ben ik de trotse eigenaar van een prachtige hond. In plaats van met email begin ik sindsdien de dag met een wandeling buiten. Ik geniet van de opkomende zon, de vogels, bomen en de regen (ja, daar geniet ik ook van). Sinds een kleine 1,5 jaar ben ik mijn afval aan het verminderen, geïnspireerd door Leven zonder Afval van Emily Jane Lowe-Townley.

Ik geloof dat als wij zelf – als mensen – zo natuurlijk mogelijk leven, we als vanzelfsprekend een gezonde economie met elkaar zullen creëren. Een economie en een businessmodel waarin we ondernemen van binnenuit, vanuit ons zakelijke hart. En weet je, we moeten wel. Tenminste, als we de generaties na ons een aarde na willen laten waar het goed vertoeven is.

Dit filmpje liet ik tijdens de boeklancering op 29 november 2015 zien aan de meer dan 90 aanwezigen.

Nog elke keer krijg ik kippevel als ik het zie.

Wat zijn de waarden van waaruit jij onderneemt?

Hoe komen die terug in jouw leven?

Als professional?

Thuis?

Voor de lezers van mijn boek heb ik een gratis online werkboek gemaakt.

Daarin staat een lijst met 365 mogelijke waarden die je ook hier terugvindt.

Leef en onderneem vanuit jouw intrinsieke waarden

Ik had ze nooit eerder zo duidelijk opgeschreven.

Die twee minuten waren welbesteed.

Want nu zie ik ze overal terugkomen.

In de keuzes die ik maak, in de uitspraken die ik doe, in hoe ik wil leven en ook, in hoe ik onderneem.

Laat weten hoe dit voor jou werkt. Ik ben benieuwd.

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on telegram

Plaats een reactie

Meer lezen?