Het Zakelijke Hart

7 belangrijke grenzen voor ondernemer-kostwinners

Leestijd: 4 minuten

We worden stiekem geregeerd door onzichtbare & onbewuste grenzen

Dat zit zo

Je brein bestaat uit drie delen: je reptielenbrein als oudste deel van je brein, gevolgd door je zoogdierenbrein (limbisch), waarna je mensenbrein (neocortex) zich ontwikkelde.

Je reptielenbrein gaat over je overlevingsinstinct, je drive tot voortplanting en het zorgt dat je lichaam functioneert door het regelen van je hartslag, lichaamstemperatuur en meer.

Zodra zich een situatie voordoet waarbij een van de functies van je reptielenbrein in het geding komt, neemt dit deel van je brein simpelweg de regie. Je kunt niet of nauwelijks meer logisch nadenken: je mensenbrein is overruled.

Je zit nu in het keurslijf van de grensbewaking door je reptielenbrein

En je reptielenbrein laat pas weer los wanneer het vindt dat jouw veiligheid en overleving zeker gesteld zijn, niet eerder.

Als ondernemer-kostwinner wil je je dromen realiseren en moet je een inkomen genereren. Wanneer de spanning tussen deze twee verschillende krachten te hoog oploopt, ontstaat een onveilige situatie en neemt je reptielenbrein het over.

Je wilt voorkomen dat je continue terugvalt in een staat van overleven en geregeerd wordt door onbewuste processen.

Heldere grenzen betekent veiligheid

Vanuit veiligheid ontstaat ruimte voor ontspanning en daarmee vertrouwen. Je komt nu uit de greep van je reptielenbrein. Vanuit vertrouwen kan verbinding groeien. De ruimte en ontspanning die dit oplevert, maakt dat je contact houdt met de vonken van inspiratie waarom je bent gaan ondernemen. En met je logische mensenbrein dat je kan helpen je dromen te realiseren.

Welke 7 grenzen moet je bewaken?

1. Je financiële grens

Foto van roze varkentje als symbool voor spaarpot
1. Financiële grens

Een belangrijke grens voor jou als ondernemer-kostwinner is je financiële grens. Die kent vele hoedanigheden en is voor iedereen anders. Het gaat om jouw gevoel van voldoende en jouw gevoel van veiligheid. Gebruik vragen om te weten waar jouw grens ligt.

Hoe groot is je buffer? Is deze groot genoeg om jou – en eventuele dierbaren waar je verantwoordelijkheid voor draagt – een gevoel van rust, vertrouwen en veiligheid te geven? Wat is jouw ondergrens? Hoe bewaak je die? Ben je tevreden over wat je vraagt én krijgt voor wat je levert aan je klanten? Ben je tevreden over je zakelijke verzekeringen en pensioenmaatregelen? Heb je een financieel plan? Etcetera.

2. “Scope creep”

Striptekening van verbouwing waar klant vraagt of er vier verdiepingen bij mogen terwijl het gebouw al half staat.
2. “Scope creep”

Een veelgebruikte term in ICT projecten die betekent dat je sluipenderwijs meer werk moet doen binnen hetzelfde budget, met hetzelfde team, dezelfde tools en binnen dezelfde tijd: een recept voor problemen.

Als ondernemer-kostwinner loop je hier tegenaan wanneer je te maken krijgt met meerwerk-zonder-meerbeloning situaties.

3. Kritiek overload

Jonge vrouw met handen op haar oren en omgeven door kritische teksten
3. Kritiek overload

Er is niets mis met kritiek geven, positieve feedback krijgen en zelfs erom vragen. Leer hier hoe je omgaat met kritiek (en waar ik deze leuke foto vond).

Wordt je echter omgeven door mensen die continue van alles vinden over wie jij bent en wat jij doet, kijk dan naar dit filmpje met Brené Brown: je krijgt inzicht in welke kritische stemmen je wel en niet toe moet laten. Denk aan je eigen innerlijke criticus, je ouders en mensen die commentaar hebben, maar zelf aan de zijlijn staan.

4. Je-eigen-gepruttel-grens

Foto van koekenpan met groente op open vuur
4. Je-eigen-gepruttel-grens

Je maakt van alles mee in je leven. Deze ervaringen geven kleuring aan je leven, in positieve én negatieve zin. Hoe je omgaat met wat je meemaakt, bepaal je zelf.

Kijk naar dit filmpje waarin J.K. Rowling – auteur van de Harry Potter bestsellers – spreekt over haar ouders en hun rol in haar keuzes. Luister vooral naar het fragment tussen 5.08 en 5.16.

Wanneer je merkt dat je last hebt van een malende pruttelsoep in je hoofd: adresseer de oorzaak, deal ermee en laat het los. Blijf niet hangen in het verleden en in je eigen gepruttel. PS – hier vind je een transcript van het filmpje.

5. Informatie overload

Foto van allemaal op elkaar en naast elkaar liggende pagina's met teksten uit een boek
5. Informatie overload

Overvolle email box? Voicemails, sms’jes en WhatsApp’jes die je nog moet beantwoorden? Facebook, twitter en LinkedIn groepen waar je je gezicht wilt laten zien? Twee kranten, vier TV-programma’s en een paar goede boeken naast je bed? Het kan niet op vandaag de dag.

En dan heb ik het nog niet over alle challenges voor ondernemers. Gratis nieuwsbrieven, netwerkevents, trainingen, seminars en anderszins über-belangrijke berichten en events waar je natúúlijk meteen op moet reageren of bij moet zijn.

Watch this. En beslis hoe jij wilt leven en waar jouw grenzen liggen.

6. Waarden

Foto van boot op stille sloot omgeven door riet
6. Waarden

Eerder schreef ik al over het belang van waarden. De waarden waar jij voor staat zijn meestal niet of nauwelijks aan verandering onderhevig gedurende een leven.

Het wordt boeiend op plekken waar jouw waarden niet gerespecteerd worden of geen plek hebben. Hoe ga je daarmee om en welke keuzes maak je dan? Alles begint met het leren kennen van jouw waarden. Daarna kun je zorgen dat wat je doet, past bij jouw waarden.

7. Je hart

Logo rode hart
7. Je hart

In mijn boek geef ik deze tip:

Onderneem in de snelheid van je hartslag. Dat betekent dat je hoofd en buik op elkaar afgestemd zijn. Dat je jezelf niet voorbijloopt (te hoge hartslag), maar ook niet te langzaam (niet alles uit jezelf haalt).

Volg je hart, dat klopt altijd is een gevleugelde uitspraak. Om je hart te kunnen volgen, moet je het horen en voelen. Om het te kunnen horen en voelen, moet je wel voldoende stil zijn. Lees deze blog over vijf maal vijf kwartier pauze.

Begrens jezelf, zodat jij en je onderneming gezond zijn én blijven, letterlijk en figuurlijk.

Welke grenzen zijn belangrijk voor jou? Hoe bewaak jij ze?

Deel dit artikel

2 gedachten over “7 belangrijke grenzen voor ondernemer-kostwinners”

  1. Scope creep. Da’s een mooie term. Die ga ik onthouden.

    Information overload. Daar heb ik zelf waanzinnig last van. Ik was een maand offline, in december, en het was een bevrijding. ik heb mijn oude tempo opgegeven. Nog maar drie tweets per dag, en ik moet mezelf naar Twitter en Facebook slepen.

    De generaties onder ons zijn 24/7 online.

    Het internet is een zegen, maar het is soms ook een straf.

    Beantwoorden
    • Hej Kitty, ja scope creep is letterlijk en figuurlijk creepy. Het gaat ook vooral om het sluipende karakter. Stapje voor stapje meer erbij tot je ineens denkt, maar dit kan helemaal niet.

      Voor de info overload helpt het mij in de ochtend een lijst te maken met max 6 dingen die ik echt wil doen. Helpt om daarop te focussen en bv op social media minder actief online te zijn. Maar dat blijft een uitdaging, ook hier.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma