Het Zakelijke Hart

Kwetsbaarheid delen werkt (maar niet altijd)

Leestijd: 5 minuten

Kwetsbaarheid is hot

Afgelopen week ging ineens over kwetsbaarheid. In een LinkedIn pulse bericht van Martijn de Loor waar hij schrijft over de herstart van zijn onderneming en hoe kwetsbaar dat kan voelen.

En tijdens intervisie met collega-ondernemers. We hadden het over de impact van onze privé levens op ons ondernemerschap. Bij elkaar hebben we van alles meegemaakt: van scheiden tot teveel hooi op je vork, van jonge kinderen en slapeloze nachten tot relatieperikelen, en van vergeten te doen wat je leuk vindt tot lang ziek zijn.

Hierin staan we als ondernemer-kostwinners niet alleen.

Kwetsbaarheid is van iedereen

Ik laat regelmatig hondlief uit en kan welhaast een boek schrijven over het onzichtbare leed verscholen achter het gelaat van ogenschijnlijk zorgeloze voorbijgangers.

Terwijl ik de straat oversteek, vertelt een oudere dame dat ze een dochter heeft moeten begraven vanwege hartfalen, 16 jaar oud. En een tweede kind na zelfmoord. ‘Ik houd de moed erin. Ik krijg alle hulp van boven. God zij dank” Ze wijst met haar vinger naar de hemel, aait mijn hond over z’n bol en loopt na een vriendelijke zwaai verder. Een jonge vrouw vertelt me dat ze 7 dagen per week voor haar twee dementerende ouders zorgt.

Over kwetsbaarheid gesproken: ken je deze 30 bijzondere video’s over schizofrenie

Wat is kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid is een gevoel: je broos, onzeker en fragiel voelen. Wiebelig. Kwetsbaarheid is ook een gebrek aan een gevoel van verbinding, van vertrouwen en veiligheid.

One of the reasons there is such an intimacy deficit today is because we don’t know how to be vulnerable. It’s about being honest with how we feel, about our fears, about what we need, and, asking for what we need. Vulnerability is a glue that holds intimate relationships together.

Brené Brown in een interview uit 2012

Kwetsbaarheid hoort bij je innerlijke meisje. Zij gaat over je gevoelsleven, hoe je verbinding ervaart (of niet) en hoe veilig je je voelt (of niet). Hoe beter je haar kent, hoe beter je weet wanneer en hoe je haar moet beschermen en helpen, in tijden van kwetsbaarheid.

Kwetsbaarheid hoort bij het leven. 

Maar hoe doe je dat als ondernemer-kostwinner in een tijd dat succesvol zijn de norm lijkt te zijn?

Kwetsbaar is de kostwinner wanneer zij te veel en te hard moet werken, door onverwachte omstandigheden geraakt wordt in haar vermogen omzet te generen, klanten kwijtraakt of alles alleen probeert te doen. Kwetsbaar is de ondernemer die haar dromen niet opvolgt, niet weet wat ze precies wil doen, iets wil doen dat ze eng vindt of iets nieuws in de wereld wil zetten die daar niet op zit te wachten.

If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.

Henry Ford

PS Ik gebruik bewust ‘zij’ en ‘haar’ hier. Net als in mijn boek:

Quote uit boek Het zakelijke hart over schrijven vanuit 'zij'
Fragment uit Het zakelijke hart – ondernemen van binnenuit.

Mijn kwetsbaarheid

2016 begon voor mij met 8 weken pijn, pijnstillers en herstellen: een hernia, griep en een gekneusde rib. Ik schreef al over de stress van de hernia maar toen moesten de griep en de kneuzing nog komen. In plaats van ondernemen en kostwinnaar zijn, ging het gevoel van stress over in een gevoel van kwetsbaarheid.

Ik ben OK, ondernemer-kostwinner, maar ik voelde me niet ok.

Wat moet je niet doen?

Ik heb geleerd dat je niet op de verkeerde plek, in gezelschap van de verkeerde mensen, de verkeerde informatie over jezelf moet delen. Daarbij stel je jezelf bloot aan onnodige kritiek, commentaar of invloeden van buitenaf. Vooral in deze tijd waarin elk woord en gebaar dat je online deelt, een eigen leven kan leiden. De staat van kwetsbaarheid vraagt – net als een fragiele bloem – om zorgvuldigheid en tederheid van jezelf naar jezelf. Niemand anders kan dit doen.

Link: Brené Brown on Ophrah’s Super Soul Sunday on “6 types of people who do not deserve to hear your shame story”

Wat moet je wel doen?

Ik heb ook geleerd dat je kwetsbaarheid juist moet delen.

Er is niets mis met het delen van je kwetsbaarheid.

Maar het maakt wel uit hoe je dat doet, waar je dit doet en met wie je dit doet.

Door te delen ontdek je dat je niet de enige bent (fijn).

Delen zorgt voor verbinding (fijner).

Door verbinding kom je weer in contact met je eigen-wijsheid en kracht (fijnst).

Met wie deel je je kwetsbaarheid?

You share with people who earned the right to hear your story. Brené Brown (in bovenstaand fragment bij 3.49)

Wanneer je kwetsbaarheid deelt in de juiste context, gebeurt er iets bijzonders. Bij Martijn de Loor was het een prachtige nieuwe opdracht en bij Brené Brown 52+ miljoen views voor haar TED talk met de boodschap over het belang van kwetsbaarheid als brug naar verbinding. Bij mij ontstond een mooi inzicht door het delen in mijn intervisie groep: ik mag meer en sneller hulp vragen én de 8 weken van fysieke kwetsbaarheid hebben me meer gebracht dan ik dacht.

Wat hebben 8 weken fysieke kwetsbaarheid mij gebracht? 

Vertrouwen. Zekerheid. Vastberadenheid.  

Door ziek te zijn, pijn te hebben en een hond, ben ik gaan lopen. Ik heb de kwetsbaarheid omarmd, mijn innerlijke meisje gekoesterd, mijn plannen bijgesteld maar bovenal, geluisterd naar mijn hart; zoals ik in mijn boek zeg naar ‘de stille fluistering van mijn ziel‘. Ik voel een rotsvast vertrouwen in de weg van mijn hart. Het lijkt wel alsof ik door te schrijven over de ondernemer-kostwinner, zelf dieper uitgedaagd word om de weg van mijn hart te volgen

Above all, do not lose your desire to walk. Everyday, I walk myself into a state of well-being & walk away from every illness. I have walked myself into my best thoughts, and I know of no thought so burdensome that one cannot walk away from it. But by sitting still, & the more one sits still, the closer one comes to feeling ill. Thus if one just keeps on walking, everything will be all right. 

Søren Kierkegaard, from a letter to his favourite niece, Henriette Lund, in 1847

Wat wil jouw hart? 

Welke stap zou jij willen zetten? Die je tot nu toe niet gezet hebt.

Omdat je het eng of spannend vindt en waar je je kwetsbaar bij voelt? 

Start. 
Jij staat aan het roer van jouw onderneming.

Madeleine Boerma

Ga wandelen in en met je onderneming!

Jij bepaalt vandaag waar jouw onderneming morgen over gaat

Ter afsluiting en inspiratie een prachtig toepasselijk gedicht . . .

Gedicht Start close in – voorgelezen door de schrijver David Whyte zelf

Laat hieronder weten hoe jij omgaat met kwetsbaarheid.

Welk advies zou jij collega-ondernemer-kostwinners geven?

Deel dit artikel

7 gedachten over “Kwetsbaarheid delen werkt (maar niet altijd)”

 1. Mooi blog over kwetsbaarheid. Delen is inderdaad fijn én zoals jij zelf ook al schrijf, erg prettig als dit in goede handen is. Dat betekent voor mij kiezen waar en bij wie dit kan. En soms gaat dat een keer niet goed en dat kan best hard aankomen.

  Beantwoorden
 2. Hej Nanja, ja dat kan inderdaad hard aankomen. Ik heb dit door schade en schande geleerd. Hoe veiliger de situatie, hoe meer de context al bescherming biedt. Hoe opener de situatie waarin ik deel, hoe meer ik bewust bescherming moet bieden met mijn innerlijke man en vrouw. Al doende leer ik 🙂 Dank voor je reactie!

  Beantwoorden
 3. Mooie blog. Kwetsbaarheid kan inderdaad alleen maar bij de juiste mensen en dat zijn er minder dan je denkt. Close in wordt daarmee soms ook close out. En dat is soms een moeilijke beslissing als het dichtbij is.

  Beantwoorden
 4. Wat bijzonder om te lezen hoe mijn blog je inspireerde tot zulke waardevolle ontboezemingen over jezelf. Je stelt ook mooi de essentie van kwetsbaarheid in delen, verbinden en in contact komen.
  Door je opmerking over het beang na te denken over met wie je je kwetsbaarheid en openheid deelt, werd ik onzeker. Zou ik toch te open zijn geweest met m’n voorbeelden? Krijg ik dit straks ‘terug op mijn brood’? I hope not. Maar nee, dat is (tot nu toe) niet gebeurd. Oeff! Nou je oeff? Ik voel me niet alleen kwetsbaar in mijn kwetsbaarheid, maar ook oprecht en zeker. Zoals BB zegt: het gaat niet over zwakte, over het tonen van de mogelijkheid dat je verwond (vulnaribility) kan worden; mogelijkheid, geen noodzakelijkheid. Oprecht, open en transparant zijn de woorden die er ook bij horen. En dat wordt zo ook gewaardeerd. De reacties op mijn blog waren zondermeer positief. En dat telt. Verder trek je je niets aan van anonieme criticasters, zolang zij niet ook in de arena hebben gestaan.

  Deze week solliciteerde ik voor een commissarisfunctie. Op voordracht van de huurders – ‘t was bij een woningcorporatie. Ik gaf aan: ik weet niet alles en ik kan niet alles (er is daar best gedoe tussen huurders en corporatie en ook wel met de commissarissen). Daarover kan ik open zijn, ook wanneer ik het niet weet. Mss. mag dat een uitnodiging zijn voor de anderen om dat ook te durven. Daarin kan ik een brug zijn en ik geloof dat jullie dat van mij vragen. Dat kan ik inbrengen; zoeken jullie dat?
  Ik vond het spannend, want het lijkt me een mooie opgave aan de slag te mogen en je weet maar nooit hoe ze het waarderen. Maar ik voelde me er ook sterk; dit ben ik. En vandaag een telefoontje: door naar de volgende ronde! Fijn!.

  Beantwoorden
  • Wat ontzettend mooi, je verhaal over de commissarisfunctie! Vind ik ook heel erg passen bij deze tijd – juist niet de jas van ‘alles weten, altijd succesvol, alles klopt’ aantrekken maar precies zoals het is. Jouw intentie om de brug te willen zijn. Inspirerend.

   Het blijft een lastig dilemma over wat je wel en niet deelt. Ik denk namelijk dat er geen ‘right or wrong’ hierin is, zolang wat je deelt, voor jou goed voelt om te doen. Vanavond nog had ik contact met Ingrid van Voel je Goed coaching. Het verhaal over haarzelf op haar site is zo sterk en kwam zo binnen dat ik het haar heb laten weten.

   Ik had onlangs een gesprek waarin een gesprekspartner me in het gezicht ‘smeet’ wat ik een paar weken daarvoor – nota bene voor een groep van 100 mensen – gedeeld had. Dat deed me realiseren dat niet iedereen om kan gaan met de kwetsbaarheid of zo je wilt, openheid, van een ander. Het zegt iets over deze gesprekspartner en het deed me herkennen wat Brené Brown opmerkte: ‘share with people who earned the right to hear your story.’ Voor mij betekent het niet dat ik niet meer in openheid wil delen – maar wel dat ik nog dieper mag zakken in de situatie waarin ik dat doe zodat ik ‘weet’ wat wijsheid is om te delen. Zoiets. En dan met vallen en opstaan 😉

   Dankjewel voor je mooie reactie!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma