Gastblog door Wilma van Tuyl van De Vloer op voor de Verandering over Het podium opgaan

Gastblog door Wilma van Tuyl

Wilma is ondernemer-kostwinner, coach en trainer bij De Vloer op voor de Verandering.

 

Ze geeft de workshop Het podium op voor verandering: jouw verhaal voor het voetlicht bij Het zakelijke hart. Klik hier om te boeken.


 

Ik ga met plezier met teams en sprekers het podium op.

Ik sta bekend als een makkelijke prater en kom wonderlijk genoeg zelfverzekerd over.

Mijn werk zou ik niet willen missen.

 

Maar eerlijk is eerlijk. Ik zou nooit schrijven dat ik een hardcore introvert ben die soms uitgeput raakt van mensen.

Het is ronduit lastig: ik ben coach en werk met groepen en teams. Dat zijn heel veel mensen op één plek. Tegelijk. Ook dat nog.

 

Ze willen allemaal iets van me: aandacht, hulp of advies.

Ze verlangen tips over hoe om te gaan met hun theatraal narcistische baas. Of hoe ze de ondraaglijke lichaamsgeur van een collega kunnen bespreken. Alsof ik recepten voor een gelukkig leven uitschrijf. Ik ben geen huisarts.

 

Het ligt niet aan hen.
Ze zijn alleraardigst en geven me permissie in hun ziel te kijken.

Ze zijn niet anders dan jij of ik. Maar met zóveel mensen op een kluitje verkeren put me uit. Tot op het bot. Ze slepen me mee in hun mateloze energie terwijl de mijne via het afvoerputje wegdruipt. Afgemat kom ik thuis.

 

Het is niet dat ik niet om mensen geef, integendeel.

Ik heb fijne vrienden en familie en ze zijn me heel dierbaar. Maar niet allemaal en alsjeblieft niet allemaal tegelijk.
Zo was ik ooit op een Theaterweekend met 300 hyperactieve podiumvreters. Nog dezelfde avond belde ik mijn vriend: Haal me hier weg. Nu.

 

Ik ben een kluizenaar in ‘t diepst van mijn gedachten.

Ik trek me regelmatig terug op de top van een berg. Onbereikbaar voor alles en iedereen. In de hoop dat dit jaar de sneeuw vroeg valt en dat de passen onbegaanbaar zijn. Ik ben alleen thuis voor mijn dochter. En de kat.

Geen telefoon, geen contact. Ik laat me niet zien, hooguit op Facebook of Twitter. Zodat ik kan reageren als ík dat wil. Als ik dat al wil. Liever geen bezoek aan huis, geen bloemen. Een feestje? De dagen daarna ben ik afgepeigerd. Een brainstorm met zes collega’s? Ik kan de hele middag niet meer helder denken. Een groepsreis? Je kan me opvegen daarna.

 

Ik ben gauw overprikkeld.

Op 4.158 meter hoogte op de top van de Jungfrau heb ik er geen last van, gek genoeg. Oorverdovende stilte en Edelweiss. Als je mazzel hebt.

 

Maar verder ben ik wel OK.

No worries mate.

 

Ik leer ermee om gaan. Ik zeg vaker nee dan ja op uitnodigingen. Dat wordt niet altijd begrepen, laat staan gewaardeerd. Voor de meer extraverte mens is dit een niet te snappen brug te ver: het is toch gezellig? Hoe word je daar nou moe van? Ik mis dus meer dan ik meemaak. Dat zei Martin Bril ook al.

 

Vijf redenen

waarom ik toch het podium op ga

 

1. Ik geniet van het nieuwe

Het is spannend om de eerste keer contact te hebben met een publiek. En af te tasten wat voor vlees je in de kuip hebt.

 

2. Ik ben nieuwsgierig

Ik verbaas me over de mens: hoe die in elkaar zit en hoe vernuftig hij zich in de nesten kan werken. Ik herken zijn verlangens en zoektocht naar wie hij werkelijk is.

 

3. Ik breng iets

Of ik nu beweging en energie breng door mijn humor of troost in bange dagen door mijn verhaal: als de ander zich herkent in mijn verhaal en een stap maakt in zijn ontwikkeling, ben ik gelukkig.

 

4. Ik beteken iets

Ik snap de mens. Zowel de introverte als de extraverte trouwens. In groepen haal ik de stillen er zo uit: de teamleden die zich met huid en haar in het uitputtende groepsproces storten. De introverten gaan in de pauze als eersten naar buiten. En ja, bij de borrel als eersten weg.

 

5. Ik ben een storyteller. Pur sang

Ik hou van het podium. Dat kan, juist als introvert. Ik vind het heerlijk verhalen te vertellen en het publiek te raken, te boeien en te ontroeren.
Sterker nog, het merendeel van de performers is introvert. Op het podium staan is voor hen een uitlaatklep voor hun roerige binnenwereld. Ze leven door te spelen.

 

De gevolgen van introvert zijn

voor je werk en leven?

 

1. Kijk en geniet van Susan Cain op haar Tedtalk over Introvertie:

 

 

2. Dit beschrijft Brigitte van Tuijl ( . . . ze moet familie zijn . . . ) heel goed in Message from the cave

 

Meer weten over hoe je als ondernemer beter leert spreken?

Neem contact met Wilma op.

 

Ik help je het podium op. Zodat jij schittert.

 


 

Wilma is ondernemer-kostwinner, coach en trainer bij De Vloer op voor de Verandering. Ze geeft de workshop Het podium op voor verandering: jouw verhaal voor het voetlicht bij Het zakelijke hart. Klik hier om te boeken.

Cover

Subscribe to our mailing list

* indicates required
Het zakelijke hart
Freebies
Group category 7409

We gebruiken MailChimp als ons marketingplatform. Door hieronder te klikken om u te abonneren, erkent u dat uw informatie zal worden overgebracht naar MailChimp voor verwerking. Lees hier meer over het privacybeleid van MailChimp.