Ken je dat?
Dat in teams niemand zich eigenaar voelt van een actie, proces of uitkomst?
Houvast na empirisch onderzoek naar eigenaarschap
Manon Ruijters, adviseur, lector en hoogleraar op het gebied van leren, ontwikkelen en gedragsverandering plaatste een interessante post over eigenaarschap op LinkedIn. Samen met Bjorn Prevaas en Carlijn Nelis heeft ze empirisch onderzoek gedaan naar hoe dit werkt in teams. Dit resulteerde in een wetenschappelijk artikel én een praktisch handvat in de vorm van een toepasbaar model met vragenlijsten. Je kunt de PDF van het hele artikel hier downloaden.
Eigenaarschap is een begrip dat ons fascineert, maar dat altijd wat glibberig en ongrijpbaar is gebleven. Wij gingen daarom op zoek naar wat onderzoek erover te vertellen heeft, met name over psychologisch eigenaarschap. Daar hebben we empirisch onderzoek aan gekoppeld. Op basis daarvan hebben we een model ontwikkeld dat houvast biedt bij vraagstukken waarin (het ontwikkelen van) een gevoel van eigenaarschap een rol speelt.
Manon Ruijters
Mijn beknopte recensie op LinkedIn
Aanrader. Voor iedereen die met eigenaarschap” te maken krijgt in zijn of haar organisatie, project of programma. Naast een heldere uitleg over het model, zitten er vragenlijsten in die je kunnen helpen om “eigenaarschap” voor jezelf helder te krijgen, maar ook om de dialoog hierover in je team aan te gaan.
In hoeverre ervaar jij eigenaarschap over je werk?
Hoe gaan jullie in je team om met eigenaarschap?
De laatste vragenlijst is vooral goed voor iedereen die een team (bege)leidt. Quote: “Leiders zijn nogal eens geneigd de oorzaken voor een gebrek aan eigenaarschap buiten zichzelf te zoeken. Daarmee vergeten ze dat ze hiervoor zelf ook een belangrijke trigger of belemmering kunnen vormen.”
Zit jij als leider wellicht eigenaarschap in je team in de weg?
Hoe ziet hun model voor eigenaarschap eruit?
Hoe werkt het?
Kort samengevat:
Je start met het bepalen waarvoor jouw eigenaarschap gevraagd wordt in combinatie met waarom je het zou doen, of te wel, waartoe? Wat brengt het jou? Belangrijke kernvragen. Dan volgen drie voorwaarden die van belang zijn namelijk: een gevoel van autonomie, erbij horen en je competent voelen. Na deze twee lagen kan er een beweging ontstaan waarbij het gaat om verantwoordelijk nemen én afleggen, maar ook je territorium afbakenen: wat hoort wel en niet bij mijn taken en verantwoordelijkheden.
Hoe kun je het toepassen?
Onderzoek wat jij nú doet
Ik ben van mening dat elke stap naar verandering begint bij één individu die zichzelf een vraag stelt. Vaak uit ontevredenheid. Omdat iets niet goed gaat, omdat je kritiek krijgt, of omdat je je simpelweg niet lekker / prettig / vrij / gezien / gehoord / gewaardeerd voelt. Streep vooral door en vul aan wat voor jou geldt.
Maar evengoed begint het omdat je klaar bent met waar je nu bent en iets nieuws / anders / leukers / uitdagenders etc. wilt. Vraag jezelf hoe jij op dit moment eigenaarschap ervaart rondom belangrijke thema’s en taken.
Gebruik de vragenlijsten
De vragenlijsten in het artikel zijn praktisch van aard, kun je direct zelf invullen en met je team(s) en vormen daardoor een mooie basis om de dialoog over eigenaarschap op de vloer te starten. Nogmaals, download het artikel hier en ga ermee aan de slag. En nee, ik heb geen aandelen, maar vind het gewoon een goed stuk.
Vraag het je lijf!
In dezelfde recensie op LinkedIn plaatste ik deze mogelijke toepassing:
Ik kan me voorstellen dat het ook goed werkt voor een systemisch onderzoek – waarbij je zelf en/of met je team letterlijk fysiek door het model heen loopt. Hiermee kun je de verschillende aspecten van eigenaarschap aan den lijve ervaren. En fysiek ervaren waar verandering nodig is.
In dit geval ga je alleen en/of met je team op empirisch onderzoek waarbij je je lichaam inzet doordat je dóór het model heen beweegt. Dit vraagt een goede begeleider, een fijne ruimte en tijd. Tijd om het onderzoek goed te kunnen doen.
Onze lichaamswijsheid wordt vaak onderschat in een zakelijke context
Maar diezelfde lichaamswijsheid is instrumenteel om boven water te krijgen wat er wel en niet goed gaat in jezelf en team(s). Denk maar aan alle keren dat je je intuïtie gebruikt in je werk. Lichaamswijsheid is een cruciale factor in hoe wij samenwerken als mensen. Om het in te kunnen zetten heb je bovenal voldoende tijd nodig om te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Tijd die we meestal niet nemen omdat we – zeker in zakelijke context – een groter beroep doen op ons hoofd en onze mentale vermogens.
Wat vind jij van eigenaarschap in team(s)?
Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt. Wat jij bij jezelf en/of in je team(s) tegenkomt? Dat kan net zo goed een team freelancers zijn die rondom jou als ZZP’er actief is, als wanneer je een MKB’er bent met een of meerdere teams in je bedrijf.
Laat hieronder weten.
Oh, en laat ook weten als je andere goede toepasbare modellen kent. Altijd fijn.