Het Zakelijke Hart

Het is genoeg geweest

Leestijd: 5 minuten

‘Het is genoeg geweest’. Dat hoorde ik mezelf gisteravond hardop zeggen. In het luchtledige, dat wel. Hondlief deed even z’n ogen open maar verder bleef het stil in huis.

‘Het is genoeg geweest.’

Het kwam uit de grond van mijn tenen. Deze post ook.

Waar we niet samen voor volhoudbaarheid kiezen gaat het mis.

Als ik nog maar een dag zou leven

Dan zou vandaag er niet anders uitzien dan ik van plan was. Op een ding na.

Gewoon is strakjes naar de moestuin om lekker in de warme middagzon met mijn handen in de aarde te wroeten. Daarna een goed gesprek voeren met een dierbare. En een mooi ommetje maken met hondlief in het bos.

Anders is dat ik de hypocrisie wil benoemen die ik veelvuldig om me heen zie. Hiermee maken we de wereld stuk. In het klein, en in het groot.

Wie zwijgt stemt toe, zeggen ze wel eens

De stilte doorbreken is nodig, niet alleen door mij, maar door ons allemaal.

Tenminste: als we een wereld willen waar in het fijn vertoeven is. Met veel groen, vogels die fluiten en bijen die zoemen. Als we met elkaar een dier- en mensvriendelijke, veilige, gelijkwaardige en gezonde wereld willen. Ik ben dit ‘volhoudbaar’ gaan noemen, het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaam.

Wie houdt wie voor de gek?

Afval, duurzaamheid en gelijkheid

Het is genoeg geweest - ook als het om afval gaat.
Het is genoeg geweest – ook als het om afval gaat.

Voor wie op vakantie in Bali, Tanzania of Brazilië klaagt over het vele afval op straat en in ‘die mooie natuur’, maar wel op vrijdagavond zijn boodschappenkar volgooit met in plastic verpakt eten: wie houd je hier voor de gek?

Wie als leider de energietransitie een warm hart toedraagt en graag groen en duurzaam leeft en onderneemt, maar wel drie keer per jaar in een vliegtuig stapt om op vakantie te gaan en vooral op aandeelhouderswaarde stuurt: wie houd je hier voor de gek?

En voor wie voor gelijkheid, inclusie en transparantie is, maar zelf als leider ok is met een beloning die 150x of meer is dan het salaris van de minstverdienende in je bedrijf, nog steeds mannen meer betaald dan vrouwen voor hetzelfde werk of een bonus ontvangt waar personeel salaris moet inleveren: wie houd je hier voor de gek?

Prediken, uitvallen en pionieren

De kracht van taal - People remember stories
De kracht van taal – People remember stories

Wie predikt het goede te willen doen, maar vervolgens zegt ‘wat fijn dat ik hier weer aanzien heb’, mensen negeert omdat je ‘met hen de wereld niet gaat winnen’ en achter iemands rug omgaat: wie houd je hier voor de gek?

En wie steeds opnieuw uitvalt tegen de ander omdat dat makkelijker is dan toegeven dat je geraakt bent of iets moeilijk vindt: wie houd je hier voor de gek?

Wie de pionier uitlacht en beschimpt en jaren laten precies dat doet wat de pionier aangaf, zonder sorry te kunnen zeggen: wie houd je hier voor de gek?

Beschadigen, grenzen overschrijven en afwezig zijn

Het is genoeg geweest - hoe ga je met de ander om
Hoe ga je met de ander om? Want die ander – dat ben jij ook.

Wie een zichtbare rol heeft, maar in het onzichtbare anderen beschadigt door woord, gebaar en nalatigheid: wie houd je hier voor de gek?

En wie getuige is van onrecht en van volslagen onbehoorlijk en grensoverschrijdend gedrag, maar zwijgt: wie houd je hier voor de gek?

Wie in zijn werk bezig is met liefdevolle aandacht voor zijn medemens, maar tijdens het uitlaten van z’n hond alleen maar op z’n mobiel zit te staren en te bellen en appen: wie houd je hier voor de gek?

Politiek, dialoog, vrijheid en privacy

Je privacy is kostbaar en onze democratie ook!
Je privacy is kostbaar en onze democratie ook!

Wie wil dat de politiek oprecht, democratisch en transparant is, maar stemt op partijen en mensen die deze waarden al jaren met zevenmijlslaarzen overtreden: wie houd je hier voor de gek?

En wie dialoog belangrijk vindt, maar alleen luistert om te kunnen antwoorden in plaats van werkelijk te begrijpen: wie houd je hier voor de gek?

Wie houdt van een land waarin je de vrijheid hebt om jezelf te zijn, je eigen leven te leiden zoals jij dat wil en met privacy voor jezelf en je dierbaren, maar wegkijkt waar een overheid een Kamermotie negeert rondom een Europees ID-bewijs, elke banktransactie boven de € 100 euro wil kunnen controleren, inbreng bij kringlopen wil gaan registreren, camera’s aan ‘elke’ lantaarnpaal gaat hangen en meer: wie houd je hier voor de gek?

Welke voorbeelden zou jij willen benoemen?

Wat zie jij om je heen wat je toe zou willen voegen aan deze lijst? Waar het niet klopt, waar we met elkaar de samenleving stuk maken, elkaar pijn doen en niet bijdragen aan die fijne volhoudbare wereld?

Laat weten!

Jouw uitspreken doet ertoe.

‘Het is genoeg geweest.’

Want soms.

Soms voelt het zo volslagen zinloos dat ik

  • mijn PMD-afval heb gereduceerd tot 4-5 zakken per jaar
  • het waterverbruik in huis nog maar 15-30 m3 per jaar is
  • voor de energiecrisis nog maar € 30 per maand kwijt was aan mijn energienota
  • bio- en ecologisch verantwoord probeer te eten.
  • me zorgen maak over een aantal ontwikkelingen die eerder voor meer dan minder macht bij de eigenaren van ‘mijn’ en ‘jouw’ data gaan zorgen
  • de volhoudbaarheid der dingen zo belangrijk vind: zowel van mensen, als de natuur, als onze wijze van samenleven en samenwerken.

En toch. Toen ik nog studeerde zei een medestudent ooit tegen me:

Optimisme?

‘Jij blijft optimistisch, hè?

Wat er ook gebeurt?’

Ik geloof dat dat nog steeds waar is – want ik geloof in de goedheid van ons hart.

Het is echter ook genoeg geweest.

Het is namelijk wel nodig dat we gezamenlijk waken dat we niet wegkijken bij ontwikkelingen die onze volhoudbare samenleving in de weg staan.

Want die samenleving: dat zijn jij en ik.
Wij creëren die samenleving.
Door te adresseren wat niet klopt en te creëren wat wel klopt, zorgen we er met elkaar voor dat het fijn samenleven en samenwerken is én blijft.

Net als ons hart, dat klopt altijd!

Dit is waar ik voor sta, voor ga en blijf gaan

Logo Het zakelijke hart

Doe je mee?

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma