Het Zakelijke Hart

Drie noodzakelijke voorwaarden om je doelen te realiseren

Leestijd: 4 minuten

Je doelen realiseren is best wel een dingetje.

Hoe gaat het hier?

Ik heb wel wat vragen aan mezelf.

Wat maakt dat het wel lukt om mijn omzetdoel dit jaar te halen, maar nog niet op de manier waarop ik het wil?

Waarom gaat een groot project wat ik begeleid wel right first time live, maar zijn nog niet alle benefits gerealiseerd?

Hoe komt het dat die ene ondernemer die ik coach wel een grote doorbraak, en die andere nog niet?

Wil jij jouw doelen realiseren? 

Dan zijn er drie noodzakelijke voorwaarden.

Gebaseerd op mijn eigen ervaringen als:

  • (inter)nationaal proces- en projectmanager en begeleider van teams met doelen en deadlines
  • persoon, waarbij sommige doelen in mijn leven zich ogenschijnlijk spontaan realiseren en anderen ondanks fikse inspanningen op niets uitlopen
  • speurneus naar het antwoord op de levenslange vraag wie zijn wij mensen, wie ben ik? Waarom zijn jij en ik soms wel succesvol en soms niet?

Twijfel je aan het nut van doelen en plannen?

Ok.

Een paar overwegingen.

Regelmatig stilstaan en staren is ontzettend belangrijk voor je innerlijke vrouw, maar niet als je de overkant wil bereiken. Gordon B. Hinkcley zei “You can’t plow a field simply by turning it over in your mind.” Hou je meer van de zee dan van ploegen dan kun je terecht bij Rabindranath Tagore met “You can’t cross the sea merely by standing and staring at the water.”

Enne,

“A goal without a plan is just a wish” zei Antoine de Saint-Exupéry. Wil je graag de hoofdprijs in de loterij winnen? Ik ook. Maar ja, ik koop nooit loten dus dan blijft het wishful thinking. Herken je dit? Misschien ontbreekt het aan een goed huwelijk tussen je innerlijke man en vrouw.

Plus,

“If you want to live a happy life, tie it to a goal, not to people or things,” aldus Albert Einstein. We zullen nooit weten hoe gelukkig Einstein zelf was met zijn E=MC², maar dit komt dicht in de buurt van mijn drie voorwaarden.

 

Drie noodzakelijke voorwaarden

 Voorwaarde 1: Droom je Dromen

Without leaps of imagination or dreaming, we lose the excitement of possibilities. Dreaming, after all is a form of planning.

Gloria Steinem

Ik heb jaren gedroomd over een eigen huis. Het duurde lang om dit te realiseren. Waarom? Ik voldeed niet aan de andere twee voorwaarden. Maar weet je wat nu het mooie is van een echte droom? Die laat jou niet los en jij de droom niet.

Waarom behaal ik wel mijn omzetdoel dit jaar, maar nog niet op de wijze waarop ik het wil? Omdat mijn ondernemersdroom nog niet 100% helder is aan het begin van het jaar. Aan de andere twee voorwaarden voldoe ik wel.

  • Wat is jouw grootste, wildste, liefste, engste, kleinste, knapste, spannendste, zachtste, leukste of geheimste ondernemersdroom? En hoe staat het daarmee?

 Voorwaarde 2: Geloof in Jezelf

Those who don’t believe in magic will never find it.

Roald Dahl

Ik droom hoop dat meer mensen zuiniger omgaan met natuurlijke energiebronnen en ik geloof oprecht dat ik hierin iets kan betekenen. Ik wist tot voor kort alleen niet goed hoe. Tot ik in de lokale krant een oproep lees. Drie maanden later zit ik bij de notaris en onderteken ik als kersverse secretaris de oprichtingsakte van de lokale energiecoöperatie (MB, dat was op 14 januari 2014).

Waarom gaat het project right first time live? Waarom realiseren wij onze doelen? Omdat ik geloof in de kwaliteiten van het projectteam en mezelf als projectmanager na 20-25 jaar ervaring. Waarom zijn desondanks nog niet alle benefits gerealiseerd? Omdat ik mijn hand niet in het vuur durf te steken dat alle betrokken mensen in deze organisatie geloven in dezelfde droom. En het realiseren van de lastigste benefits vraagt het grootste geloof in elkaar en een gemeenschappelijke droom. Oh, en voorwaarde drie.

  • Geloof jij onvoorwaardelijk in jezelf? Welke kwaliteiten schud jij uit je mouw? Waarvan weet jij gewoon dat het in je zit? Wat zeggen mensen vaak over jou waarbij jij denkt ‘nou, echt niet,’ maar waarvan je stiekum hoopt dat je er zelf in kon geloven?

 Voorwaarde 3: Durf te Doen

Whatever you do, you need courage. Whatever course you decide upon, there is always someone to tell you that you are wrong. There are always difficulties arising that tempt you to believe your critics are right. To map out a course of action and follow it to an end requires some of the same courage that a soldier needs.

Ralph Waldo Emerson

Ik sta samen met mijn vader in een achtertuin naast een appelboom. Door de ramen zie ik drie mensen naar de voordeur lopen en even later gaat de bel. Ik stoot mijn vader aan en zeg ‘waarom komen zij naar mijn huis?’ Een uur later breng ik mijn bod uit en twee dagen later ben ik de trotste eigenaresse van mijn eigen huis.

Dromen, geloven en durven vallen eindelijk samen.

Waarom heeft de ene ondernemer die ik coach wel een grote doorbraak, en de andere minder?

Waarom lukt het sommige mensen wel om hun doelen te realiseren en anderen niet of nauwelijks?

Tussen jou en je succes zit maar één obstakel: jijzelf. En dat wat je meedraagt aan angsten, onzekerheden en belemmerende overtuigingen. Het vraagt moed om in de spiegel naar jezelf te kijken.

  • Wat zou je morgen anders doen als je niet kon falen? Waar in jouw leven vielen je droom, geloof in jezelf en het lef om te doen samen? En hoe was dat? Precies!

Ken je Titus?

Titus the Toddler?

Wat ‘ie droomt weet ik niet, maar hij heeft lef en gelooft in zijn eigen kunnen.

Een echt avontuurlijk jongetje.

Veel plezier met jouw dromen!

Kleuter Titus die onwaarschijnlijke trucs met z’n basketbal weet uit te halen!

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma