Het Zakelijke Hart

Waarom een gelukkig huwelijk een MUST is voor succesvol ondernemen

Leestijd: 6 minuten

Een gelukkig huwelijk?

Pardon?!?

Wat heeft gelukkig getrouwd zijn te maken met succesvol ondernemen?

Héél veel.

Drie voorbeelden van gewone ondernemers

Zoals jij en ik. 

Die zonder het te beseffen gevangen zitten in de dynamiek van een ongelukkig huwelijk tussen hun innerlijke man en vrouw. Hoe dit leidt tot onrust, onvrede en onzekerheid. Over hoe zij eruit kwamen en jij een ongelukkig huwelijk kunt gaan leren herkennen. En waarom een gelukkig innerlijk huwelijk ontzettend belangrijk is voor ondernemers.

1. Mijn droom volgen of goed voor m’n gezin zorgen?

Hij heeft een mooie opdracht, hij is goed in zijn werk en zijn opdrachtgevers zijn tevreden. Een paar jaar geleden is hij voor zichzelf begonnen, het loopt goed én het wringt. Want hij heeft een nieuwe ondernemersdroom. Hij is getrouwd en is kostwinner met drie jonge kinderen. Wat nu? Gaan doen wat hij leuk vindt en zijn gezin blootstellen aan het risico dat het misschien niet lukt? Of zijn verantwoordelijkheid nemen maar daarmee zijn eigen dromen in de ijskast zetten?

2. Waarom voer ik mijn acties maar niet uit?

Hij heeft een lijst met concrete en realistische acties en weet precies wat hij wil. Daarnaast verdient hij goed met leuke opdrachten die aansluiten bij zijn passie. De afgelopen maanden ziet hij echter met lede ogen aan hoe zijn To Do lijstje maar niet slinkt. Hij is alleenstaand, zijn kids zijn volwassen en sinds kort ook financieel zelfstandig. De enige persoon waar hij voor moet zorgen is hij zelf. Hij weet wat hem te doen staat maar hij doet het niet. Waarom niet?

3. Is het niet onwijs dom om die retraite te houden?

Zij heeft boeiende opdrachten en bruist van de ideeën die ze kan uitwerken. Ze heeft zich net ingeschreven voor de online training Neem de Regie van de VideoVakvrouw om te leren hoe ze zelf professionele video’s kan maken. Full swing ahead dus. Ze merkt echter dat ze behoefte heeft aan een afspraken-retraite. Ruimte om haar plan te maken voor volgend jaar. Ze is single en hoeft met niemand rekening te houden. Moet ze gaan voor de rust en ruimte van een retraite of doorpakken juist nu alles in beweging is?

Dat ze keuzes willen en moeten maken is helder. Maar hoezo zitten ze in een ongelukkig huwelijk

Deze ondernemers laten ons zowel het verantwoordelijkheidsgevoel, de daadkracht en de actiebereidheid van hun innerlijke man zien, als het diepe weten, hun intuïtie en gevoel van zingeving van hun innerlijke vrouw.

Prachtig toch? 

Jawel, maar als je doorvraagt geven ze toe dat ze ook óók onrust, onvrede en soms zelfs onzekerheid ervaren.

Wat moet ik kiezen?

Wat is wijsheid?

Waarom doe ik niet wat ik wil doen?

Wat is goed voor mij?

Maar ook goed voor mijn gezin, onderneming, …?

De innerlijke dialoog ontbreekt

Ze zitten vast omdat ze onvoldoende bewustzijn hebben op het feit dat hun innerlijke man en vrouw verschillende delen van henzelf vertegenwoordigen en dat die delen niet of nauwelijks met elkaar in gesprek zijn. Hierdoor erkennen ze de verschillende behoeften en kwaliteiten niet.

Ze ervaren zichzelf als één grote brij van gevoelens, gedachtes en ideeën.

De innerlijke en onderlinge samenwerking ontbreekt. Laat staan dat ze oog hebben voor hun innerlijke meisje en jongetje. Wat die nodig hebben lees je hier en hier.

Sometimes I wonder if men and women really suit each other.

Perhaps they should live next door and just visit now and then.

Katherine Hepburn

Hoe kwamen deze ondernemers uit hun impasse?

Simpel.

Door vriendjes te worden in zichzelf en met zichzelf.

Of sjieker gezegd: door het krijgen van inzicht in de innerlijke man en vrouw in henzelf en door hun acties af te stemmen op dat inzicht.

Stel je voor:

 • Je (h)erkent de absoluut tegenstrijdige behoeften en verschillende kwaliteiten van je volwassen familieleden.
 • Je start een dialoog en laat ze beiden aan het woord.
 • Je laat ze inzien én ervaren welke rol ze spelen in jou.

Hierdoor krijgen ze ruimte om hun innerlijke kinderen aandacht te geven. En om te ontdekken hoe ze samen kunnen zorgen dat iedereen krijgt wat hij of zij nodig heeft. Daarna werken ze beiden aan het bepalen van de koers en het maken van een plan waar alle familieleden blij mee zijn.

Een soort van never-ending living happily ever-after huwelijk tussen twee vriendjes.

It is not a lack of love, but a lack of friendship that makes unhappy marriages.

Friedrich Nietzsche

Hoe ziet een gelukkig huwelijk er uit?

Je innerlijke vrouw vertrouwt haar buikgevoel en staat in contact met haar intuïtie en gevoel voor zingeving.

Plaatje van de innerlijke vrouw omringd door 9 kwaliteiten

Ze neemt de tijd om te luisteren naar haar lijf en te reflecteren op de gebeurtenissen. Ze weet hoe het met de innerlijke kinderen is en is in staat hen te geven wat ze nodig hebben: ruimte voor het jongetje en zijn creatieve ideeën en verbinding en ontspanning aan het meisje. Zij is van de reality-checks en deelt met haar innerlijke man wat zij waarneemt en wat wijsheid is voor het grotere geheel. Ze is ontzettend trots op hem omdat hij elke dag opnieuw leiding geeft aan wat voor hun allemaal belangrijk is en hun gezamenlijk vastgestelde doelen behaalt.

Je innerlijke man heeft de inspiraties en ideeën van zijn innerlijke jongetje omgezet in een gedegen visie, missie en strategie.

Tekening van de innerlijke man omringd door 9 kwaliteiten

Hij kan voldoende begrenzing aanbrengen in zijn agenda en acties om te zorgen dat zijn innerlijke meisje ontspannen blijft. Hij is in staat om koers uit te zetten, hard te werken en ervoor te gaan. Ook heeft hij geleerd dat het soms nodig is om zijn innerlijke vrouw de ruimte te geven om te reflecteren zodat zij kan melden of hij nog op de goede koers zit – voor hun allemaal. Zij versterkt zijn leiderschap en hij staat dat toe en er voor open.

A great marriage is not when the ‘perfect couple’ comes together.

It is when an imperfect couple learns to enjoy their differences.

Dave Meurer

Hoe kun je een ongelukkig huwelijk herkennen?

Dat je innerlijke man en vrouw niet goed samenwerken kun je merken aan situaties die langer duren dan je prettig vindt. Dit betekent dat je volwassen kwaliteiten niet weten wat ze moeten doen en dus niet ingrijpen. Ze hebben geen gezamenlijk plan en weten niet hoe ze elkaar kunnen versterken en ondersteunen.

Of je constateert bijvoorbeeld dat beide kanten van je dilemma weliswaar heel legitiem zijn maar dat je desondanks niets doet omdat je blijft steken in een of-of gevoel. Die grote brij waar je maar geen lekkere soep van kunt maken. Soms is je innerlijke man aan het woord en soms je innerlijke vrouw maar ze stemmen niet met elkaar af wat nu het beste is.

Bij je innerlijke meisje kan dit leiden tot onzekerheid, gespannenheid of ze gaat de drama queen uithangen.

Bij je innerlijke jongetje kan dit leiden tot onrust, afhaken of rebelleren.

Waarom is een gelukkig huwelijk een MUST voor succesvol ondernemen?

Jij wilt toch ook graag jouw ideeën omzet in een visie, missie en strategie die bij je past en werkt? Dat je de juiste acties daadwerkelijk uitvoert en geen tijd verspilt want tijd is kostbaar? En dat je in balans leeft met voldoende ruimte voor jezelf, je dierbaren en je werk?

Kortom, als jouw innerlijke volwassenen samenwerken dan combineer jij zingeving met daadkracht, reflectie met visie en reality-check met acties. Dan is er ruimte is voor de inspiraties van jouw jochie en zorg je voor voldoende ontspanning voor je meissie.

Een gelukkig huwelijk maakt dat jij ontspannen onderneemt en resultaten behaalt die kloppen, voor jou en je klant.

Verras jezelf en leer op een andere manier naar jezelf kijken.

Sometimes all it takes is a pair of new glasses.

Deze video MOET je bekijken. Gewoon even de tijd voor nemen.

PS – hoe liep het af met onze drie ondernemers?

Door inzicht en dialoog ontstond helderheid en samenwerking.

Nummer een heeft een herziene en realistische focus en is gestart met het uitvoeren van zijn nieuwe ideeën. Voor nummer twee was de diepe innerlijke erkenning van de verschillende kwaliteiten en hoezeer ze elkaar nodig hebben voldoende om meteen aan zijn actielijst te beginnen.

En nummer drie? Dat ben ik zelf. Ook ik heb nog steeds baat bij een pas op de plaats en tijd voor een goede innerlijke dialoog. En mijn beslissing? Een afspraken-retraite waar ik ontzettend veel zin in heb want ik borrel van de nieuwe ideeën die ik ga uitwerken. Watch me!

Heb jij een gelukkig huwelijk?

Als ondernemer, van binnen, tussen jouw innerlijke mannelijke en vrouwelijke archetypische kwaliteiten? Ik ben benieuwd of je dit herkent. Laat weten in de comments hieronder.

Deel dit artikel

2 gedachten over “Waarom een gelukkig huwelijk een MUST is voor succesvol ondernemen”

 1. Dank Madeleine, het lezen van dit blog geeft mij inzicht waar ik nu veel mee worstel. De man en de vrouw die niet in harmonie zijn. En die afspraken retraite: goed idee. Wintertijd is sowieso tijd om naar binnen te gaan en te borrelen op nieuwe ideeën. Tips voor het versterken van die innerlijke man en vrouw?

  Beantwoorden
  • Hej Wilma, je kunt je innerlijke vrouw o.a. versterken door te mediteren en aandacht te geven aan je lijf. De natuur in, lummelen op de bank, werken in de tuin, even ins blauwe hinein staren. Kortom, alles waar je haar de tijd geeft om te ervaren wat er gebeurt in haarzelf, in haar lijf. Dan kan ze eea verteren en van daaruit aangeven wat wijsheid is. Zolang ze maar de tijd krijg om zich met haar innerlijke weten en wijsheid te verbinden. Je innerlijke man kun je om te beginnen versterken door trots te zijn op wat hij allemaal al bereikt heeft voor “jullie” als innerlijke familie samen. En om vervolgens plannen te maken, doelen te stellen, je administratie op orde te maken, je gedachten te ordenen, kortom, alles waarbij je orde, denken en doelen, plannen aan elkaar koppelt. Dat zou bijvoorbeeld ook een sportdoel en bijbehorend plan kunnen zijn.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma