Het Zakelijke Hart

Een vliegende start door éérst te vertragen

Leestijd: 3 minuten

“Zo goed zijn we nog nooit ingewerkt.” Ik had dan ook 10x meer tijd dan normaal uitgetrokken om een IT servicemanagement team in te werken bij een insourcing project. Met een vliegende start als gevolg.

Hoe vaak heb jij het gevoel je te moeten haasten bij het implementeren van een cultuur-, systeem- of organisatieverandering? Hoe vaak loop je te jongleren met tijd, mensen en budgetten? Hoe vaak merk je dat je geen tijd hebt om echt te luisteren naar je intuïtie, je onderbuikgevoel en die ene hardnekkige gedachte? Want je moet alweer door.

Mijn stelling: hoe urgenter je transformatievraagstuk, hoe meer je moet vertragen

Ik had geluk.

Mijn opdrachtgever gaf me carte blanche.

We hebben alles wat nieuw was met elkaar onderzocht: het team, de rollen, de processen, het ticketing systeem en de organisatie waar ze voor kwamen werken. In plaats van de standaard 4 uur die ze hier normaliter voor kregen, hebben we er 5 dagen voor uitgetrokken: 10x zoveel tijd.

Met die vliegende start als resultaat.

Het resultaat?

Het viel de organisatie alleen op dat er nieuw team was omdat ze nu een intern nummer moesten bellen.

Oh, en dat ze naar de servicedesk konden lopen in plaats van alles online afhandelen.

Een seamless overgang in prachtig Nederlands.

Wat is het effect van vertragen?

Het effect van vertragen is dat je rustiger gaat ademhalen en in de pas gaat lopen met een gezonde hartslag.Als je het interessant vindt om meer te leren over het belang van een gezonde en coherente hartslag - kijk eens bij HeartMath Benelux.

Je brengt je mentale denkvermogen in lijn met je intuïtie, je onderbuikgevoel en je diepere weten. Deze laatste drie zitten in je lijf, niet in je hoofd.

We denken sneller dan we – dat wat we in ons lichaam waarnemen – onder woorden kunnen brengen. Zeker in een groep. En zeker in een groep-in-transitie. In transitie zijn staat namelijk gelijk aan veranderen en veranderen vinden we spannend, lastig, eng.

Als je de tijd krijgt om doorleefd, doorvoelt en doordacht te weten of je op de goede weg zit, wordt samenwerken een eitje, bijsturen een makkie en loop je niet (vooral achteraf) tegen weerstand aan. Plus, je zult merken dat je meer in balans bent, meer veerkracht hebt en daardoor transities beter aankunt.

Positieve impact op introverte teamleden

Waar vertragen ook positief aan bijdraagt is dat de meer introverte mensen nu eens alle tijd krijgen om zich te uiten. Die hebben namelijk vaak meer tijd nodig om hun eigen-wijsheid te formuleren en in een groep aan te dragen.

Introverts hebben baat bij vertragen!

Vertragen als team?

Stel je eens voor dat je de tijd krijgt én neemt met een heel team?

Dan gebeurt dit proces van vertragen bij iedere deelnemer.

De collectieve eigen-wijsheid die je dan kunt aanspreken is immens.

Mijn ervaring is dat het verbinden van de individuele eigen-wijsheid van de verschillende teamleden leidt tot een buitengewone transformerende kracht. En dán gaat je project vliegen, ofwel versnellen.

Vier vragen om te oefenen met vertragen

Mijn allerbelangrijkste advies is om regelmatig letterlijk stil te vallen.

Doe eens niks.

Ga eens zonder iets te doen uit het raam staren, op een stoel zitten in de tuin of op je balkon. Leun eens achterover in je bureaustoel met je mobiel uit en je laptop en ogen dicht.

En stel jezelf deze vier vragen:

  1. Hoe voelt het?
  2. Vind ik het nog leuk?
  3. Wat vind ik er van?
  4. Wat is wijs in deze?
Doe eens gek en vertraag!

Hoe doe jij dat? Vertragen?

En als je ermee aan de slag gaat hoor ik graag wat het je brengt.

PS: en als je tot hier bent gekomen, misschien is deze blog interessant voor je.

Gaat over de tip om te doen alsof je innerlijke vrouw rookt.

Dat leidt geheid tot vertragen.

Deel dit artikel

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma