Het Zakelijke Hart

Mijn woord voor 2023 is ‘Dankbaar’

Leestijd: 5 minuten

Mijn woord voor 2023 is Dankbaar.

Nooit eerder maakte ik deze keuze zo bewust als dit jaar.
Ik kwam zelfs uit op twee woorden maar daarover schrijf ik een andere blog.

Eerst Dankbaar.

Dankbaar en in het moment van nu zijn

Ik koos dit woord omdat ik merk dat me dankbaar voelen altijd gepaard gaat met een bovenmatige aanwezigheid in het moment van nu. Dat ik meer aanwezig ben met wat er wel is, dan met wat er niet is.

En daar wil ik meer van.

Na een periode van verlies is het tijd voor vreugde

Ik wil vaker verbinding maken met het moment-van-nu en niet bezig zijn met gisteren of morgen. Het verlies van dierbaren is en blijft verdrietig. Ik kan me zorgen maken over de tijd waarin we leven vol oorlog, energiearmoede en toeslagenschandalen. Of ik kan me focussen op wat er wél is en daar de vreugdevolle vruchten van plukken.

Binnen een week struikel ik bijna dagelijks over de effecten van mijn keuze.

Ik weet nu dat dit woord klopt.

Dankbaar en je gezondheid

Als ik online zoek naar de impact van dankbaar zijn kom ik van alles tegen.

Vanuit The Greater Good Science Center van de Berkeley Universiteit in Californië onderzochten ze de impact van werken met dankbaarheid bij studenten die hulp zochten bij mentale klachten, inclusief fMRI scans. In dit artikel How Gratitude Changes You and Your Brain beschrijven ze dat de impact significant was, ook maanden later.

Er is ook steeds meer onderzoek naar de fysiologische component van dankbaarheid. Wat gebeurt er in ons lijf als we dankbaar zijn? Het lijkt erop dat het mogelijk zelfs positieve impact heeft op onze slaap, ons hart, vermindering van stress hormonen en zorgt voor hogere niveaus van dopamine en serotonine die juist voor een beter gemoed zorgen.

En in dit artikel van de Wharton university alumni club stellen de auteurs dat als je beter functionerende organisaties wilt hebben, je dankbaarheid zou moeten inzetten.

Dankbaar in zes scenes

Ik neem je graag mee in zes scenes waarin mijn woord Dankbaar voor 2023 zich roert. Meteen in de eerste zes (!) dagen.

Scene 1 – Berkenbast in de berm

De hond uitlaten is mijn mijmer-moment en op dinsdag 4 januari lopen we samen ons middagrondje als ik in de berm een stuk berkenbast zie liggen. Nu moet je weten dat er op die plek geen berkenbomen staan, dus dit stuk moet zijn komen aanwaaien.

Het is perfect: groot, schoon, mooi.

Ik rol het op, steek het in mijn zak en grijns.

Dankbaar zeg ik hardop en in het luchtledige voor wie het maar horen wil:

Dankjewel!

Ik heb o.a. jaaropleidingen gevolgd bij www.extrabushcraft.nl én ik heb eind 2022 vijf dagen en nachten in een nat Schots bos doorgebracht tijdens een week Overleven.

Scene 2 – Berkenbast in mijn voortuin

Als ik thuiskom en naar mijn voordeur loop, struikel ik op het pad.
Want wat ligt daar? Nog een stukje berkenbast.

Ik schiet in de lach.
Mijn hemel.
Ik kijk om me heen en roep – iets luider deze keer:

Dankjewel Universum!

Scene 3 – Verrassing in de brievenbus

Een dag later moet een dierbare vriendin in de buurt zijn en komt ze langs voor een kop thee. We wonen 75 kilometer van elkaar vandaan en zien elkaar minder dan past bij onze vriendschap. Als ze weggaat zie ik vanaf de bank dat ze haar auto weer uitstapt en naar mijn voordeur loopt. Voor ze kan aanbellen doe ik open. Vast iets vergeten!

Oh neeeeee, dit had je niet moeten zien.
Weg jij! Hup, naar de woonkamer. Laters!

Ze grinnikt en ik doe pardoes de deur dicht, loop de woonkamer in en ijsbeer een paar keer heen en weer. Ik bel haar op en hoor aan de geluiden dat ze nu wel aan het rijden is. Ik ga de gang in en vind een super lieve verrassing in de brievenbus. Ze kent me langer dan vandaag en wist dat ik dit kadootje nooit zou hebben aangenomen. Dus had ze een list bedacht.

Wow. Wat lief. Wat een kado.
Dankjewel lieve schat en tot gauw.

PS: en dankjewel Universum!

Scene 4 – Een kadootje via de app

Diezelfde middag krijg ik – volslagen out of the blue – een hartje van een collega coach, adviseur, opleider en vriendin.

Mijn woord voor 2023 is 'Dankbaar' en dan krijg ik spontaan een hartje zonder tekst en uitleg op de app
Zomaar een hartje op de app. Zonder tekst en uitleg.

Ik laat haar weten dat het leven vol verrassingen zit deze week en ze schrijft terug:

2023 wordt een mooi jaar.

Mijn woord voor 2023 is meer en meer ‘dankbaar’ en ze heeft geen idee hoezeer haar gebaar past in een groeiend aantal lieve verrassingen die me raken.

Ik zeg het weer hardop:

Dankjewel Universum!

Scene 5 – De berkenbast saga – deel 3

De dag erna zit ik te wachten op een afspraak als de deurbel gaat en de achterbuurman op de stoep staat. We kennen elkaar van honden uitlaten en mijn hond is dol op hem. Aangezien ik na het overlijden van mijn vader nog middenin de afwikkeling van het testament en belastingzaken zit, heeft hij bedacht dat ik de expert ben. Hij is 70+, zijn moeder is ook een jaar geleden overleden en hij zwaait met een geopende blauwe envelop. Zo goed als ik kan help ik hem op weg.

Dan wisselen de buurman en mijn afspraak elkaar af.
Mijn afspraak is tenslotte de deur nog niet uit of de deurbel gaat weer.
Drukke ochtend.
Weer de achterbuurman.
Hij wil me bedanken voor mijn hulp.

Hier. Dit vond ik op straat.
Ik moest aan jou denken.
En hij stopt een groot stuk … berkenbast in mijn hand.

Als hij zich omdraait en het pad afloopt sluit ik mijn voordeur en stamel zachtjes:

Dankjewel Universum!

Dankbaar is besmettelijk

Want wie ook dankbaar is die middag, is hondlief.

Hij bedelt en kwijlt en draait eindeloos rondjes om de buurman heen en wordt beloond voor al zijn ijver.

Snoepje na snoepje verdwijnt in een gretige mond.

Scene 6 – Een kadootje voor mijn veiligheid

Technisch gezien krijg ik dit kadootje vóór nummer 5. Voor de verhaallijn past het beter als nummer 6. Want, ik krijg van mijn afspraak ook een kadootje. Spontaan. We kennen elkaar niet. Hij komt langs om iets op te nemen zodat hij een offerte kan uitbrengen. Terwijl hij zijn rondje doet door het huis ziet hij iets wat veiliger kan.

Heb je nog een minuutje?
Dan haal ik het uit de bus en kun je het meteen aansluiten. Veel veiliger.
Nee joh, krijg je van me. Gratis.
Mijn kadootje.

Wat is het een feest om dankbaar te zijn!

Elke dag opnieuw.

Mijn woord voor 2023 is en blijft ‘dankbaar’.

En zachtjes, hardop, stamelend, grinnikend is mijn dialoog met het Universum al dagen heel simpel:

Dankjewel!

Ps. Hoe begin jij aan een nieuw jaar?

Maak jij een jaarplan, kies je voor specifieke doelen en werk je die helemaal uit of zijn die in het begin nog schetsmatig? Of heb je net als ik ook een woord of twee voor het nieuwe jaar?Ik weet niet meer wie - en als jij het bent, laat het me weten - maar die iemand raadde me ooit aan om eens te kijken bij Susannah Conway. Zij is schrijver, fotograaf en online ondernemer.

Ieder jaar in december publiceert Susannah twee PDFs die je kunt gebruiken om helder te krijgen waar jouw nieuwe jaar over mag gaan.

De ene PDF heet Unravel your Year en helpt je via een terugblik op het vorige jaar om te bepalen waar jij mee aan de slag wilt gaan in het nieuwe jaar.

De tweede PDF heet Find your Word en gaat precies daarover: vind het woord dat jij voor jou aangeeft waar het nieuwe jaar over gaat.

Ze zijn gratis en hier te downloaden.

Ik ben benieuwd wat jij doet.

Deel dit artikel

2 gedachten over “Mijn woord voor 2023 is ‘Dankbaar’”

Plaats een reactie

Meer lezen?

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Covey’s derde cirkel: de cirkel van regie

Een derde cirkel? Stephen Covey’s model heeft er toch maar twee? Die van invloed (influence) en van betrokkenheid (concern)?
Ja dat klopt. Maar… er mist volgens mij een derde cirkel in zijn wereldberoemde model. Ik weet dat dit natuurlijk best een beetje boel brutaal is om zo te stellen. Maar ik meen het! Wat vind jij?

Lees verder

Spreek je binnenkort!

Wat leuk dat je met mij van gedachten wilt wisselen. Ik hoor graag waar je het over wilt hebben en zie er naar uit je te spreken. Hartegroet, Madeleine Boerma